Εκτός από τη Νότια Αφρική, ο Μπλίνκεν θα επισκεφθεί ακόμα τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Ρουάντα.
Να σημειωθεί ότι πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η περιοδεία του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος επισκέφθηκε την Αίγυπτο, την Ουγκάντα, την Αιθιοπία και τη Δημοκρατία του Κονγκό τον Ιούλιο.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκε πρόσφατα το Καμερούν, το Μπενίν και τη Γουινέα-Μπισάου σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσει τις σχέσεις της Γαλλίας με τις πρώην αποικίες της.
Ο βασικός σκοπός του ταξιδιού του Μπλίνκεν θα είναι να προσπαθήσει να περιορίσει τη ρωσική και κινεζική γεωπολιτική επιρροή στην ήπειρο, σύμφωνα με τον Alex Vines, διευθυντή του προγράμματος Αφρικής στο Chatham House. «Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του πώς βλέπει η Πρετόρια το ζήτημα Ρωσίας-Ουκρανίας και της Ουάσιγκτον», πρόσθεσε ο Vines.
Ορισμένες αφρικανικές κυβερνήσεις ήταν απρόθυμες να επικρίνουν ανοιχτά τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία και πολλές απείχαν από ένα σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ τον Μάρτιο που καταδίκαζε το Κρεμλίνο και ζητούσε απόσυρση από την Ουκρανία.
Το ψήφισμα εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία με 141 έθνη που ψήφισαν υπέρ, αλλά τα αφρικανικά έθνη μεταξύ των 34 που απείχαν από την ψηφοφορία ήταν: Νότια Αφρική, Μάλι, Μοζαμβίκη, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Αγκόλα, Αλγερία, Μπουρούντι, Μαδαγασκάρη, Ναμίμπια, Σενεγάλη, Νότια Σουδάν, Σουδάν, Ουγκάντα, Τανζανία και Ζιμπάμπουε.
Τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία έχει δημιουργήσει μια σειρά από στρατιωτικές συμμαχίες με κυβερνήσεις σε αφρικανικές χώρες που αντιμετωπίζουν βίαιες εξεγέρσεις ή πολιτική αστάθεια, όπως η Λιβύη, το Μάλι, το Σουδάν, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η Μοζαμβίκη.
Ο Λαβρόφ ισχυρίστηκε ότι η περιοδεία του στην Αφρική δεν αφορούσε την Ουκρανία. Αντίθετα, εστίασε στην «εγγενή αξία» της Αφρικής για τη Ρωσία ως εμπορικό εταίρο και τόνισε τα συμβόλαια που έχει η Μόσχα στην ήπειρο για εξαγωγές τροφίμων, λιπασμάτων και ενέργειας.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, ωστόσο, ετιμά ότι ενώ αυτό το μήνυμα ήταν προσαρμοσμένο στις αφρικανικές ευαισθησίες, ο πρωταρχικός στόχος του ταξιδιού του Λαβρόφ ήταν «το πολιτικό θέατρο».
«Παρά τις προσπάθειες της Δύσης να απομονώσει τη Ρωσία για τον ολοκληρωτικό της πόλεμο στην Ουκρανία, ο Λαβρόφ χρησιμοποιεί την Αφρική για να αποδείξει ότι η χώρα του έχει ακόμη εταίρους σε ορισμένα μέρη του πλανήτη», δήλωσε ο Θίοντορ Μέρφι, διευθυντής του προγράμματος Αφρικής στο ECFR.
«Ο δεύτερος στόχος του ταξιδιού είναι η επέκταση της επιρροής της Ρωσίας στην Αφρική. Ο Λαβρόφ ελπίζει να το πετύχει αυτό εκμεταλλευόμενος το στρατηγικό λάθος που έκανε η Δύση ζητώντας από τις αφρικανικές χώρες να επιλέξουν μια πλευρά έναντι της Ουκρανίας».
Ο Μπλίνκεν... απαντά σε αυτή την επίσκεψη, με στόχο τώρα να δημιουργήσει συμμαχίες, στο φόντο της επισιτιστικής κρίσης, αλλά και της ανάγκης της Δύσης για συμμαχίες με αφρικανικές χώρες για τον ορυκτό τους πλούτο.
Σε κάθε περίπτωση αναλυτές βλέπουν τα... απόνερα του Ψυχρού Πολέμου στην αφρικανική ήπειρο. Το ποιος θα ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή αποτελεί ένα από τα κρίσιμα κομμάτια του νέου γεωπολιτικού παζλ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr