Ειδικότερα, μετά την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν, το δημοκρατικά αυτοδιοικούμενο νησί δέχτηκε στρατιωτική και οικονομική πίεση από το Πεκίνο, το οποίο μέσα στην εβδομάδα είχε προχωρήσει σε μια σειρά προειδοποιήσεων σχετικά με την παραπάνω απόφαση.
Ωστόσο, ακόμα και μέσα στο κλίμα των γεωπολιτικών εντάσεων, οι επιχειρηματικοί και οικονομικοί δεσμοί της Ταϊβάν με την ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ έχουν αυξηθεί τόσο πολύ που η περιοχή αποτελεί μακράν τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του νησιού.
Όπως υπογραμμίζει το CNBC, πολλές μεγάλες εταιρείες της Ταϊβάν, όπως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ στον κόσμο, η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., ή η TSMC, λειτουργεί εργοστάσια στην ηπειρωτική Κίνα. Μάλιστα, πέρυσι, η ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ αντιπροσώπευαν το 42% των εξαγωγών της Ταϊβάν, ενώ οι ΗΠΑ είχαν μερίδιο 15%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ταϊβάν.
Συνολικά, η Ταϊβάν εξήγαγε αγαθά 188,91 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ το 2021. Περισσότερα από τα μισά ήταν ηλεκτρονικά εξαρτήματα, ακολουθούμενα από οπτικό εξοπλισμό, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών της Ταϊβάν.
Οι εξαγωγές της Ταϊβάν στη Νοτιοανατολική Ασία ήταν ακόμη μεγαλύτερες από εκείνες στις ΗΠΑ- στα 70,25 δισεκατομμύρια δολάρια στην περιοχή, έναντι 65,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ, έδειξαν τα στοιχεία.
Ως πηγή εισαγωγών της Ταϊβάν, η ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ κατέλαβαν και πάλι την πρώτη θέση με μερίδιο 22%. Οι ΗΠΑ είχαν μόνο μερίδιο 10% και κάτω από αυτές τις συνθήκες βρίσκονται πίσω από την Ιαπωνία, την Ευρώπη και τη Νοτιοανατολική Ασία.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι εισαγωγές της Ταϊβάν από την ηπειρωτική Κίνα έχουν αυξηθεί κατά περίπου 87% έναντι αύξησης 44% των εισαγωγών από τις ΗΠΑ.
Τέλος, οι εξαγωγές της Ταϊβάν στην ηπειρωτική Κίνα αυξήθηκαν κατά 71% μεταξύ 2016 και 2021, όμως οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ σχεδόν διπλασιάστηκαν, καθώς αυξήθηκαν κατά 97%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr