Πιο συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στο CNBC, η Blue Frontier είναι μια νεοφυής εταιρεία η οποία εργάζεται προκειμένου να βρει την ιδανική τεχνολογία για να κάνει τα κλιματιστικά πιο αποτελεσματικά, χρησιμοποιώντας λιγότερα επιβλαβή περιβαλλοντικά υποπροϊόντα.
Η Blue Frontier χρησιμοποιεί το ένα τρίτο έως το ένα πέμπτο της ποσότητας ψυκτικών που θα απαιτούνταν για ένα συμβατικό σύστημα κλιματισμού και το «αποτέλεσμα είναι μια μείωση της τάξης του 85% έως 87% στη συμβολή του συστήματός μας στην υπερθέρμανση του πλανήτη», δήλωσε στο CNBC ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Daniel Betts.
Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί η Blue Frontier ανακαλύφθηκε σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο αερομεταφερόμενος άνθρακας, ο οποίος είναι ένα «πιθανό όπλο βιοτρομοκρατίας», σύμφωνα με τον Betts. Βασίζεται σε υγρά αποξηραντικά, τα οποία είναι χημικά με χαμηλότερο επίπεδο πίεσης ατμών από το νερό. Όταν περνάει υγρός αέρας πάνω από αυτό το υγρό αποξηραντικό, το νερό διοχετεύεται προς τα έξω, συμβάλλοντας στην αφύγρανση του αέρα.
«Τα υγρά αποξηραντικά είναι εξαιρετικά αντισηπτικά και βακτηριοκτόνα. Έτσι, η επαφή του άνθρακα με το υγρό ξηραντικό θα τον εξαφάνιζε. Αυτή η αρχική έρευνα οδήγησε σε καινοτομίες και ανακαλύψεις που αποτελούν τη βάση της τεχνολογίας της Blue Frontier», δήλωσε ο Betts στο CNBC. Μάλιστα, όπως υποστήριξε ο ίδιος, «στην πραγματικότητα ένα από τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας κλιματισμού Blue Frontier θα ήταν η γενική βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού αέρα και ένα πιο υγιεινό περιβάλλον».
Ωστόσο, η παραπάνω startup δεν μένει εκεί, αφού όπως υπογράμμισε ο Kareem Dabbagh, συνιδρυτής της VoLo Earth Ventures, «η τεχνολογία της Blue Frontier αλλάζει το παιχνίδι τόσο για την απανθρακοποίηση της ψύξης όσο και για την αποδοτικότητα του δικτύου».
Μαθαίνοντας από τα «λάθη» του παρελθόντος
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Betts πριν λανσάρει την Blue Frontier, δημιούργησε μια άλλη startup κλιματιστικών, την «Be Power Tech», η οποία στόχευε στην εμπορευματοποίηση μιας τεχνολογίας κλιματισμού που ταυτόχρονα θα αποτελούσε και πηγή ενέργειας. Ωστόσο, η παραπάνω σκέψη απέτυχε, καθώς όπως υποστήριξε ο Betts «έκανα το βασικό λάθος των τεχνολογικών startups, δηλαδή προσπάθησα να συγχωνεύσω δύο εντελώς νέες και αλληλεξαρτώμενες τεχνολογίες».
«Αυτό που κατάλαβα είναι ότι πρέπει να δημιουργήσουμε κάτι που δεν θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλοεπιδρούν με τα κλιματιστικό», τόνισε ο Betts. «Για τον εγκαταστάτη, για τον κατασκευαστή ή για τον ιδιοκτήτη, θα πρέπει απλώς να είναι ένα συμβατικό κλιματιστικό».
Τέλος, όπως δήλωσε ο CEO της εταιρείας, ορισμένες δοκιμαστικές μονάδες της Blue Frontier θα εγκατασταθούν σε κτίρια το 2022, ενώ κάποιες άλλες το 2023. Ακόμα, το προϊόν της εταιρείας αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά έως το 2026 ή το 2027.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr