Τα δύο στελέχη των Συντηρητικών έμειναν οι μόνοι διεκδικητές στην κούρσα της διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον, μετά τον πέμπτο γύρο της ψηφοφορίας που διεξήχθη στις 20 Ιουλίου, και στην οποία αποκλείστηκε η Πένι Μόρνταντ. Μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, οι δύο υποψήφιοι θα πραγματοποιήσουν την προεκλογική τους εκστρατεία και θα συναντήσουν μέλη του κόμματος για να εξασφαλίσουν τη στήριξή τους. Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, ο τελικός νικητής αναμένεται να αναδειχθεί στις 5 Σεπτεμβρίου. Μια μέρα μετά, ο Τζόνσον θα αποχωρήσει από τη θέση του, όπως έχει δηλώσει ο εκπρόσωπός του, ενώ θα μεταβεί και στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ για να υποβάλει την παραίτησή του στη βασίλισσα Ελισάβετ.
Ρίσι Σούνακ
Ο Ρίσι Σούνακ γεννήθηκε το 1980 στο Σαουθάμπτον, από Ινδούς γονείς. Ο πατέρας του ήταν γιατρός και η μητέρα του φαρμακοποιός. Σπούδασε Φιλοσοφία, Πολιτική και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στη συνέχεια έκανε το μεταπτυχιακό του στο Στάνφορντ.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εργάστηκε για την επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, ενώ στην πορεία έγινε συνεργάτης σε εταιρεία διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, από την οποία έφυγε το 2009. Η σύζυγός του, Ακσάτα Ναραγιάν Μούρτι, είναι σχεδιάστρια μόδας και μία από τις πλουσιότερες γυναίκες στη Βρετανία.
Το 2015 εκλέχθηκε ως μέλος του κοινοβουλίου για την έδρα του Ρίτσμοντ, υπηρετώντας για πρώτη φορά σε μια σειρά από κατώτερες υπουργικές θέσεις. Όταν ο Τζόνσον εξελέγη πρωθυπουργός το 2019, ο Σούνακ διορίστηκε Γενικός Γραμματέας στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ ένα εξάμηνο μετά ο Τζόνσον τον έκανε Καγκελάριο.
Μετά την παραίτηση του Τζόνσον, ο Σούνακ θεωρείτο το φαβορί για να γίνει ο επόμενος διεκδικητής του πρωθυπουργικού θώκου, ωστόσο στο μεταξύ «αποκαλύφθηκαν» διάφορα σκάνδαλα όπως το ότι ο ίδιος και η σύζυγος του διεκδίκησαν το δικαίωμα τους στο να μην πληρώνουν φόρους, αλλά και το ότι παραβίασε τους περιορισμούς του lockdown κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Αν και η μάχη δεν έχει κερδηθεί ακόμα, σε περίπτωση που ο Σούνακ αποσπάσει την προτίμηση των συναδέλφων του, θα γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας με Ινδική καταγωγή, αλλά και ο νεότερος τα τελευταία 200 χρόνια, σε ηλικία 42 ετών.
Λιζ Τρας
Απέναντι από τον Ρίσι Σούνακ βρίσκεται η 47χρονη Λιζ Τρας. Γεννηθείσα στην Οξφόρδη, σπούδασε Φιλοσοφία, Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά. Η επαφή της με την πολιτική ξεκίνησε σε μικρή ηλικία, αφού στα φοιτητικά της χρόνια είχε εκλεχθεί Πρόεδρος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών του Πανεπιστημίου.
Αφού πήρε το πτυχίο της το 1996, εντάχθηκε στο κόμμα των Συντηρητικών, ενώ την ίδια χρονιά ξεκίνησε να εργάζεται στη Shell ως πιστοποιημένη λογίστρια διαχείρισης. Λίγα χρόνια μετά, το 2000, έγινε οικονομική διευθύντρια στην Cable & Wireless Communications. Παντρεύτηκε τον λογιστή, Χιου Ο’ Λίρι, και μαζί απέκτησαν δύο κόρες.
Το 2001 και το 2005 ήταν υποψήφια των Συντηρητικών στις γενικές εκλογές, ωστόσο απέτυχε να κερδίσει μία θέση στη βουλή. Πέντε χρόνια αργότερα, το 2010, εκλέχθηκε για πρώτη φορά ως βουλευτής, κατακτώντας μια θέση ως κοινοβουλευτική υφυπουργός για τη φροντίδα των παιδιών και την εκπαίδευση. Τον Σεπτέμβριο του 2021, στα 46 της χρόνια, η Λιζ Τρας έγινε η δεύτερη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.
Η συνεχιζόμενη καταδίκη της για τις ενέργειες του Βλαντιμίρ Πούτιν, την οδήγησε να απολαμβάνει μεγάλη δημοτικότητα μεταξύ των Συντηρητικών. Μάλιστα, η ίδια ξεκίνησε την εκστρατεία της υποστηρίζοντας ότι είναι «η μόνη διεκδικήτρια που έχει την εμπειρία να λάβει τις σκληρές αποφάσεις που απαιτούνται». Όπως έχει δηλώσει η Τρας χαρακτηριστικά, «θα κάνω εκστρατεία ως Συντηρητικός και θα κυβερνήσω ως Συντηρητικός. Μπορώ να ηγούμαι, μπορώ να πάρω δύσκολες αποφάσεις και μπορώ να ολοκληρώσω τα πράγματα. Είμαι έτοιμη να γίνω πρωθυπουργός από την πρώτη μέρα».
Τι πρεσβεύουν οι δύο υποψήφιοι
- Φόροι
Όπως διαβάζουμε στο πρακτορείο Reuters, ο Σούνακ, εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους συνυποψηφίους του, δεν υποσχέθηκε άμεσες φορολογικές περικοπές, τονίζοντας ότι πρώτιστο μέλημα είναι να τεθεί υπό έλεγχο ο αυξανόμενος πληθωρισμός. «Θα μειώσω τους φόρους αλλά θα το κάνω με υπευθυνότητα κι όχι για κερδίσω τις εκλογές», είχε υπογραμμίσει μιλώντας στο BBC Radio.
Από την πλευρά της, η Λιζ Τρας σε σχετικό άρθρο της στην εφημερίδα Telegraph, τόνισε ότι θα αρχίσει να μειώνει τους φόρους από την πρώτη ημέρα προκειμένου να βοηθήσει τους πολίτες να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος διαβίωσης. «Δεν είναι σωστό να αυξάνουμε τώρα τους φόρους», σημείωσε χαρακτηριστικά.
- Ενέργεια
Σχετικά με το θέμα της ενέργειας, ο Σούνακ δεσμεύτηκε να κάνει τη Βρετανία ενεργειακά ανεξάρτητη έως το 2045 προκειμένου να την αποδεσμεύσει από μελλοντικές «απειλές» και καταστάσεις όπως αυτή που έχει δημιουργηθεί τώρα με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Στον αντίποδα, η Τρας υποσχέθηκε μια προσωρινή ελάφρυνση στους λογαριασμούς, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπεί η εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου «αναλόγως με την περιοχή και αν υπάρχει τοπική στήριξη».
- Μετανάστευση
Το βίντεο έναρξης της εκστρατείας του Σούνακ ξεκίνησε με μια αναφορά στη γιαγιά του που μετακόμισε στη Βρετανία τη δεκαετία του 1960. Ο εκπρόσωπός του δήλωσε στην εφημερίδα The Times ότι ο Σούνακ νιώθει υπερήφανος που προέρχεται από οικογένεια μεταναστών, ωστόσο πιστεύει πως η χώρα θα πρέπει να ελέγξει τα σύνορά της και θα διατηρήσει το σχέδιο για την απέλαση των αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Τρας έχει δηλώσει ότι «συμφωνεί απολύτως» με την απέλαση των αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα.
- Brexit
Αναφορικά με το Brexit, o Σούνακ ψήφισε υπέρ το 2016, ενώ η Τρας, αν και αρχικά ψήφισε κατά, σύντομα άλλαξε γνώμη. Παράλληλα, ως υπουργός Εξωτερικών πρότεινε ένα νομοσχέδιο για τη μονομερή παράκαμψη ορισμένων εμπορικών κανόνων για τη Βόρεια Ιρλανδία.
- Ουκρανία
Μιλώντας στην εφημερίδα Sun, ο Σούνακ υπογράμμισε ότι το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό (εάν εκλεγεί πρωθυπουργός) θα ήταν στο Κίεβο. Μάλιστα, τόνισε ότι θα ενισχύσει «την πολιτική για πλήρη στήριξη στην Ουκρανία, την οποία ο Μπόρις οδήγησε τόσο επιδέξια».
Από την άλλη, η Τρας ως υπουργός Εξωτερικών, έχει δηλώσει ότι η Ρωσία πρέπει να αποσυρθεί πλήρως από την Ουκρανία και ότι οι κυρώσεις εναντίον της θα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι να συμβεί αυτό.
Τι λένε οι πρώτες προβλέψεις στη Βρετανία
Μέχρι στιγμής, όπως είναι γνωστό, η Τρας είναι πιο αγαπητή ανάμεσα στα μέλη των Συντηρητικών. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov σε μέλη του Συντηρητικού κόμματος η οποία δημοσιεύθηκε στις 21 Ιουλίου, έδειξε ότι το 31% σκοπεύει να ψηφίσει τον Σούνακ, ενώ το 49% σκοπεύει να ψηφίσει την Τρας. Ένα επιπλέον 15% επί του παρόντος δεν γνωρίζει πώς θα ψηφίσει και το 6% υποστηρίζει ότι θα απέχει από τις εκλογές. Αυτό τοποθετεί την πρόθεση ψηφοφορίας στο 62% για την Τρας και στο 38% για τον Σούνακ, δίνοντας προβάδισμα 24 μονάδων στην υπουργό Εξωτερικών.
Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το ήμισυ (50%) των μελών του Συντηρητικού κόμματος θεωρεί ότι ο Σούνακ θα γινόταν καλός ηγέτης, ενώ το 42% πιστεύει ότι θα ήταν κακός πρωθυπουργός. Αντίθετα, σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) πιστεύουν ότι η Τρας θα ήταν καλή ηγέτιδα του κόμματος, έναντι 31% που πιστεύει ότι θα ήταν κακή.
Ίσως το πιο ανησυχητικό αποτέλεσμα για τον Σούνακ, είναι ότι τέσσερα στα δέκα μέλη του κόμματος θεωρούν ότι δεν μπορούν να τον εμπιστευτούν, ενώ λιγότεροι από τους μισούς (48%) πιστεύουν ότι είναι αξιόπιστος. Στον αντίποδα, μόνο το 18% των μελών του Συντηρητικού κόμματος θεωρεί ότι η Τρας είναι αναξιόπιστη. Έξι στα δέκα μέλη (62%) πιστεύουν ότι μπορούν να την εμπιστευτούν.
Όπως φαίνεται, λοιπόν, η υπουργός Εξωτερικών απολαμβάνει σαφώς μια πολύ καλύτερη προσωπική αξιολόγηση μεταξύ των μελών από ό,τι ο Ρίσι Σούνακ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr