Η Ρωσία απειλεί την Ευρώπη με διακοπή των ροών φυσικού αερίου. Οι τελικές εκτιμήσεις αναφέρουν πως δεν θα το κάνει πράξη, τουλάχιστον όχι άμεσα, ωστόσο, η ΕΕ προετοιμάζεται για το χειρότερο δυνατό σενάριο. Προσπαθεί δηλαδή να καταρτίσει ένα σχέδιο που να της εξασφαλίζει ενεργειακή επάρκεια και να μην δημιουργείται πανικός κάθε φορά που η Ρωσία απειλεί να κλείσει τη στρόφιγγα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάστηκε μια δέσμη συστάσεων προς τα κράτη-μέλη, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και την εθελοντική μείωση σε θέρμανση και ψύξη, καθώς και ορισμένα μέτρα που βασίζονται στην αγορά. Η Κομισιόν μπορεί επίσης να επιδιώξει το δικαίωμα να επιβάλει περιορισμούς στην κατανάλωση.
Το σχέδιο της Επιτροπής για υποχρεωτικές περικοπές κατανάλωσης περιλαμβάνει έναν νομικό μηχανισμό που θα επιτρέπει στις χώρες να αποφασίζουν εάν θα εγκρίνουν τα μέτρα με ειδική πλειοψηφία. Αυτό ουσιαστικά θα παρακάμπτει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα στερεί στις μεμονομώνες χώρες το δικαίωμα βέτο στα σχέδια.
H Κομισιόν εκτιμά ότι, σε περίπτωση που διακόψει τελικά η Ρωσία τις ροές προς την Ευρώπη η οικονομία της Ένωσης μπορεί να συρρικνωθεί κατά έως και 1,5% του ΑΕΠ.
H προειδοποίηση αυτή είναι μέρος ενός σχεδίου για προληπτική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου από αυτό το καλοκαίρι, ώστε να αποφευχθούν ελλείψεις εφοδιασμού το χειμώνα. Η έγκαιρη ανάληψη δράσης θα περιόριζε τον αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο σε περίπτωση πλήρους διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου στο 0,4% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο στην ΕΕ.
Η ευρωπαϊκή ηγεσία αναζητά παράλληλα νέους ενεργειακούς δρόμους. Στο πλαίσιο αυτό, η Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τη Δευτέρα μια συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν για τον διπλασιασμό σε «μερικά χρόνια» των εισαγωγών της φυσικού αερίου από τη χώρα του Καυκάσου.
Η ΕΕ προετοιμάζεται για το χειρότερο δυνατό σενάριο, αν και το Reuters σε νεότερο δημοσίευμά του αναφέρει πως η Gazprom αναμένεται να μειώσει τις ροές φυσικού αερίου, αλλά δεν πρόκειται να τις διακόψει τελείως. Σε κάθε περίπτωση η 21 Ιουλίου θεωρείται ως η κομβική ημερομηνία, που θα φανερώσει και τις πραγματικές προθέσεις των Ρώσων.
Την ίδια ώρα το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση σε περίπτωση διακοπής των ροών ρωσικού αερίου, με τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, αλλά και την Ιταλία να βρίσκονται στο επίκεντρο. Η Ελλάδα δεν αναμένεται να έχει μεγάλες επιπτώσεις, λόγω της πρόσβασης σε LNG.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr