Ο Χοτ είπε στη συνάντηση των οικονομικών ηγετών της Ομάδας των 20 στο Μπαλί την περασμένη εβδομάδα ότι χωρίς άμεση επίλυση, η κρίση - η οποία περιλαμβάνει τόσο έλλειψη τροφίμων όσο και υψηλές τιμές - θα σκότωνε περισσότερους ανθρώπους και απ' όσους σκότωσε ο κορονοϊός.
Ο υπουργός Οικονομίας της Σενεγάλης δήλωσε ανήσυχος για τις κυρώσεις που επιβάλλουν ΗΠΑ και ΕΕ στη Ρωσία.
«Κατανοούμε ότι τα τρόφιμα και τα λιπάσματα εξαιρούνται από κυρώσεις. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στην αγορά, είτε είναι έμποροι, είτε τράπεζες, είτε ασφαλιστές, διστάζουν να συμμετάσχουν εάν τα προϊόντα προέρχονται από συγκεκριμένες τοποθεσίες, επειδή φοβούνται ότι θα τους επιβληθούν κυρώσεις στο μέλλον», είπε και πρόσθεσε.
«Είναι δυνατόν να πούμε, όποτε αγοράζετε λιπάσματα, τρόφιμα από τη Ρωσία ή από την Ουκρανία ή από οπουδήποτε σε όλο τον κόσμο, δεν θα υπάρχουν κυρώσεις σήμερα, δεν θα υπάρχουν κυρώσεις αύριο… ώστε να μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε την αγορά;»
«Δεν είμαστε υπεύθυνοι για αυτήν την κρίση, αλλά εμείς στην Αφρική υποφέρουμε», υπογράμμισε.
Η επισιτιστική ασφάλεια και οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων κυριάρχησαν στις συζητήσεις στη συνάντηση της G-20 την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι διακοπές που προκλήθηκαν από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία ανέτρεψαν τις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων σε όλο τον κόσμο.
Ο πληθωρισμός και οι ελλείψεις τροφίμων ήταν ήδη σε άνοδο πριν από τον πόλεμο. Όμως, καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς βασικών τροφίμων, όπως το σιτάρι, ο πόλεμος επιδείνωσε αυτά τα προβλήματα σε μέρη όπως η Αφρική και η Μέση Ανατολή.
Η Αφρική έχει, για παράδειγμα, έλλειμμα περίπου 2 εκατομμυρίων τόνων λιπασμάτων φέτος, που μεταφράζεται σε απώλεια 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην παραγωγή τροφίμων φέτος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr