Διαπιστώνει ακόμη ότι, «Η πανδημία του Covid-19 έχει κάνει τα παιδιά ακόμη πιο ευάλωτα στην εμπορία, συμπεριλαμβανομένης της διαδικτυακής εκμετάλλευσης»!
Κατά τη διάρκεια του 2021 η GRETA κατάφερε να επιτύχει ορισμένα ορόσημα παρά τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19 και συνέχισε να αναπτύσσει τη συνεργασία της με άλλους φορείς του Συμβουλίου της Ευρώπης, άλλους διεθνείς οργανισμούς και την κοινωνία των πολιτών για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.
Πραγματοποίησε δέκα επισκέψεις αξιολόγησης χωρών και ενέκρινε εκθέσεις αξιολόγησης τρίτου γύρου σε έξι χώρες (Γαλλία, Λετονία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Ρουμανία και Ηνωμένο Βασίλειο). Το Ισραήλ έγινε το δεύτερο κράτος μη μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης που προσχώρησε στη σύμβαση κατά της εμπορίας ανθρώπων.
Στην έκθεση, η πρόεδρος της GRETA, Helga Gayer, τονίζει ότι η εμπορία παιδιών συνεχίζει να αυξάνεται παρά τα νομοθετικά και πολιτικά μέτρα που έχουν ληφθεί από τα κράτη μέλη της σύμβασης κατά της εμπορίας ανθρώπων.
«Η πανδημία του Covid-19 έχει κάνει τα παιδιά ακόμη πιο ευάλωτα στην εμπορία ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης της διαδικτυακής εκμετάλλευσης. Όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στη δράση κατά της εμπορίας ανθρώπων πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της εμπορίας παιδιών και να αναπτύξουν καινοτόμες προσεγγίσεις για την προστασία των παιδιών», είπε.
Η έκθεση περιέχει τα βασικά ευρήματα και συστάσεις μιας μελέτης στο Διαδίκτυο και της τεχνολογικής διευκόλυνσης της εμπορίας ανθρώπων, βασισμένη σε πληροφορίες που παρέχονται από 40 κράτη μέλη της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δράση κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, 12 ΜΚΟ και δύο εταιρείες πληροφορικής.
Η μελέτη αξιολογεί τον βαθμό στον οποίο η τεχνολογία επηρεάζει την εμπορία ανθρώπων, τις επιχειρησιακές και νομικές προκλήσεις στον εντοπισμό, τη διερεύνηση και τη δίωξη αδικημάτων εμπορίας ανθρώπων στο διαδίκτυο και μέσω ΤΠΕ, και περιέχει ένα σύνολο συστάσεων.
Η μελέτη διερευνά επίσης στρατηγικές, εργαλεία και καλές πρακτικές που υιοθετήθηκαν από τα συμβαλλόμενα κράτη για την αντιμετώπιση τέτοιων προκλήσεων.
Αυτά περιλαμβάνουν παρακολούθηση Διαδικτύου, εργαλεία απόξεσης ιστού και ανάλυση κοινωνικών δικτύων. Η συμμετοχή και η συνεργασία ενός ευρέος φάσματος υπηρεσιών και η ανταλλαγή γνώσεων είναι ζωτικής σημασίας, όπως και η διασυνοριακή συνεργασία για την εξασφάλιση ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων. Τα εργαλεία που βασίζονται στην τεχνολογία για τον εντοπισμό θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, όπως η αναγνώριση προσώπου και οι ανιχνευτές ιστού, μπορούν να είναι πολύτιμα για τη μείωση δεδομένων και το χειρισμό μεγάλου όγκου πληροφοριών.
Ωστόσο, η μελέτη επισημαίνει ότι εγείρουν ηθικούς προβληματισμούς και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο από καλά εκπαιδευμένους χειριστές με γνώσεις για την εμπορία ανθρώπων. Οι ηλεκτρονικοί μηχανισμοί αυτοαναφοράς και οι γραμμές βοήθειας επιτρέπουν στα θύματα να αναζητήσουν βοήθεια και να διαδώσουν πληροφορίες σε κοινότητες που διατρέχουν κίνδυνο. Η μελέτη συνιστά την ενίσχυση των διαδικτυακών μηχανισμών εμπιστευτικής αναφοράς και τη συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες για τη δημιουργία μηχανισμών για την επισήμανση ύποπτων δραστηριοτήτων και διαφημίσεων. Οι χώρες θα πρέπει επίσης να αναπτύξουν διαδικασίες κοινής χρήσης δεδομένων και πρωτόκολλα συνεργασίας με εταιρείες που διαθέτουν σχετικά δεδομένα.
Η πανδημία Covid-19 και οι εξελίξεις στις ΤΠΕ έχουν προκαλέσει δομικές αλλαγές στους τρόπους λειτουργίας των εμπόρων ανθρώπων, οι οποίοι απαιτούν από τις χώρες να προσαρμοστούν και να εξοπλίσουν τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τα συστήματα ποινικής δικαιοσύνης τους με ικανότητες για να αντιμετωπίσουν το μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
Για την αντιμετώπιση της χρήσης ΤΠΕ από διακινητές ανθρώπων, είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να επενδύσουν στην εκπαίδευση του προσωπικού επιβολής του νόμου, να παρέχουν επαρκείς πόρους και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους με ιδιωτικές εταιρείες και με άλλες εθνικές αρχές», δήλωσε η πρόεδρος της GRETA, Helga Gayer.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr