Το ζήτημα αναδεικνύει, με ερώτηση του προς την Κομισιόν, ο Γάλλος ευρωβουλευτής της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας Jean-Paul Garraud, που αποκαλύπτει, παράλληλα, ότι η Τουρκία έχει λάβει 18 δισεκατομμύρια ευρώ σε προενταξιακά κεφάλαια από το 1996!
Σημειώνει ακόμη ότι, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας του 2016 προβλέπει, εκταμίευση 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, στη χώρα αυτή για να φιλοξενεί παράνομους μετανάστες που φτάνουν στην ΕΕ.
Όλα αυτά όταν, όπως υπογραμμίζει ο Γάλλος ευρωβουλευτής, η ελληνική ακτοφυλακή έχει μπλοκάρει 40.000 λαθρομετανάστες από την αρχή του έτους, αριθμός που θυμίζει το μεταναστευτικό ρεύμα του Φεβρουαρίου 2020, όταν η Τουρκία απείλησε να προκαλέσει στην ΕΕ μεταναστευτικό τσουνάμι.
Επιπλέον, η Τουρκία αμφισβήτησε πρόσφατα την κυριαρχία της Ελλάδας σε 16 νησιά του Αιγαίου, έχει παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο και ετοιμάζεται να στείλει πλοία στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο.
Την Τρίτη 7 Ιουνίου 2022, το Κοινοβούλιο ενέκρινε έκθεση που αποδοκιμάζει την «οπισθοδρόμηση της Τουρκίας στις θεμελιώδεις ελευθερίες, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου».
Εύλογα δε θέτει τα εξής ερωτήματα:
- Δεδομένης αυτής της κατάστασης, μπορεί πράγματι η Τουρκία να διατηρήσει την ιδιότητά της ως υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ;
- Θα σταματήσει τελικά η Κομισιόν να πληρώνει, για τα προενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας;
- Σχεδιάζει η Κομισιόν ή ο Frontex να ενισχύσει τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας;
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr