Επιστημονικές ανακαλύψεις, τεράστιες πρόοδοι στην τεχνολογική ανάπτυξη, η παγκοσμιοποίηση, η κλιματική αλλαγή και η θαλάσσια ρύπανση μεταβάλλουν ταχύτατα τη σχέση της Ευρώπης με τις θάλασσες και τους ωκεανούς, με όλες τις ευκαιρίες και προκλήσεις που συνεπάγεται αυτό. Μια ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική θα επιτρέψει στην Ένωση να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις. Η παρούσα πρόταση θεμελιώνεται σε μια εκτενή δημόσια διαβούλευση η οποία έληξε τον προηγούμενο Ιούνιο και αποτελεί το έργο συντονιστικής ομάδας 10 Επιτρόπων με πρόεδρο τον Joe Borg. Η ανακοίνωση και το σχέδιο δράσης συνοδεύονται από έκθεση σχετικά με τα αποτελέσματα της διαβούλευσης, τα οποία δείχνουν ότι οι ενδιαφερόμενοι φορείς στηρίζουν θερμά την πρωτοβουλία της Επιτροπής.
Έως σήμερα, η διαχείριση των διαφορετικών δραστηριοτήτων και πολιτικών που συνδέονται με τις θάλασσες αντιμετωπιζόταν σε ευρύτερα τομεακό επίπεδο. Μια ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο χαράσσεται η πολιτική και λαμβάνονται οι αποφάσεις στους τομείς της ναυτιλίας, με πλήρη τήρηση της αρχής της επικουρικότητας. Αυτό θα επιτρέψει στις συναφείς αρχές να αναλύουν την αλληλεπίδραση μεταξύ των διαφόρων κλάδων και των οικείων τομέων πολιτικής και να τους λαμβάνουν υπόψη σε κάθε επίπεδο, ώστε να αναπτυχθούν κοινά εργαλεία με στόχο να αξιοποιούνται οι συνέργειες και να αποφεύγονται οι διαφωνίες.
Η νέα πολιτική θα θεμελιώνεται στα δυνατά σημεία της Ευρώπης όσον αφορά τη θαλάσσια έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία. Θα βασίζεται στην Ατζέντα της Λισαβόνας για περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη καθώς και στην πρωταρχική δέσμευση της ΕΕ για τη διασφάλιση του ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν θα αποβεί εις βάρος της βιωσιμότητας του περιβάλλοντος.
Η ανακοίνωση καθώς και το συνοδευτικό σχέδιο δράσης περιλαμβάνουν σειρά συγκεκριμένων μέτρων που θα ξεκινήσουν κατά τη διάρκεια της θητείας της σημερινής Επιτροπής. Τα μέτρα αυτά καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που κυμαίνονται από τις θαλάσσιες μεταφορές ως την ανταγωνιστικότητα των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, την απασχόληση, την επιστημονική έρευνα, την αλιεία και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και προβλέπουν:
- Έναν Ευρωπαϊκό χώρο θαλάσσιων μεταφορών χωρίς σύνορα
- Την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη θαλάσσια έρευνα
- Ολοκληρωμένες εθνικές θαλάσσιες πολιτικές οι οποίες θα αναπτυχθούν από τα κράτη μέλη
- Ολοκληρωμένο δίκτυο για τη θαλάσσια εποπτεία
- Οδικό χάρτη για τη θαλάσσια χωροταξία των κρατών μελών
- Εξάλειψη της «πειρατικής» αλιείας και καταστροφικών αλιευτικών πρακτικών όπως είναι η αλιεία στην ανοιχτή θάλασσα με τράτες βυθού
- Προώθηση ενός ευρωπαϊκού δικτύου ναυτιλιακών ομίλων
- Αναθεώρηση των απαλλαγών που προβλέπει το εργατικό δίκαιο όσον αφορά τους τομείς της ναυτιλίας και της αλιείας
- Ένα Ευρωπαϊκό δίκτυο θαλάσσιων παρατηρήσεων και δεδομένων
- Μια στρατηγική για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις παράκτιες περιοχές.
Η υλοποίηση του σχεδίου δράσης ξεκίνησε ήδη σήμερα, καθώς ο Επίτροπος Spidla παρουσίασε την αναθεώρηση των εξαιρέσεων του εργατικού δικαίου στους τομείς της ναυτιλίας και ο Επίτροπος Piebalgs δημοσίευσε έκθεση σχετικά με τη διασύνδεση μεταξύ της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ και της νέας ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr