Μια μέρα μετά την ικανοποίηση για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Ουκρανίας στην ΕΕ, η Σύνοδος Κορυφής έθεσε την Παρασκευή (24/6) επί τάπητος τα ζητήματα του πληθωρισμού και της ενέργειας, με τους ηγέτες να συμφωνούν ότι έρχεται ένας «σκληρός χειμώνας».
Το γεγονός ότι η Ρωσία μειώνει σημαντικά το φυσικό αέριο σε χώρες όπως η Γερμανία δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στη βιομηχανία και κατ' επέκταση στην οικονομία της ευρωζώνης, αλλά και ολόκληρης της ΕΕ.
"Πρέπει να δράσουμε άμεσα", τόνισε ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος πρόσθεσε ότι η πρόταση για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου δεν υιοθετήθηκε «λόγω φόβου» ορισμένων χωρών ότι θα πυροδοτήσει την πλήρη διακοπή τροφοδοσίας από τη Ρωσία.
«Ο πληθωρισμός είναι μια σημαντική ανησυχία για όλους μας», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε συνέντευξη Τύπου κατά τη λήξη της διήμερης συνόδου κορυφής.
«Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας ανεβάζει τις τιμές των τροφίμων, της ενέργειας και των εμπορευμάτων», είπε, προσθέτοντας ότι οι ηγέτες συμφώνησαν να συντονίσουν στενά τις απαντήσεις τους στην οικονομική πολιτική.
Η σύνοδος κορυφής συμφώνησε λίγα συγκεκριμένα βήματα, αλλά οι ηγέτες ανέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βρει περισσότερους τρόπους για να εξασφαλίσει "εφοδιασμό σε προσιτές τιμές".
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η αναζήτηση εναλλακτικών προμηθειών βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με τις παραδόσεις LNG στις ΗΠΑ να αυξάνονται κατά 75% φέτος από πέρυσι και τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Νορβηγία να αυξάνονται κατά 15%.
Εξάλλου, η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ θα παρουσιάσει ένα σχέδιο ετοιμότητας για απεξάρτηση από τη Ρωσία στους ηγέτες τον Ιούλιο, είπε, προσθέτοντας: "Ελπίζουμε για το καλύτερο, προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο. Αυτό κάνουμε αυτή τη στιγμή".
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει προτάσεις και επιλογές για συζήτηση σε μια επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Οκτώβριο, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης εναλλακτικών σχεδίων αγοράς που θα περιελάμβαναν πιθανώς την αποσύνδεση του φυσικού αερίου από τη διαμόρφωση της τιμής αγοράς για την ηλεκτρική ενέργεια, είπε η φον ντερ Λάιεν.
Ακρίβεια, πληθωρισμός, ενέργεια
Οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ έριξαν την ευθύνη για την τεράστια άνοδο των τιμών και την πτώση της παγκόσμιας ανάπτυξης στον πόλεμο που ξεκίνησε ακριβώς πριν από τέσσερις μήνες.
"Η έννοια της φθηνής ενέργειας έχει εξαφανιστεί και η έννοια της ρωσικής ενέργειας έχει ουσιαστικά εξαφανιστεί και όλοι βρισκόμαστε στη διαδικασία εξασφάλισης εναλλακτικών πηγών", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λετονίας Krisjanis Karins, προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις πρέπει "να υποστηρίξουν εκείνα τα τμήματα της κοινωνίας που υποφέρουν περισσότερο ".
Μετά τις άνευ προηγουμένου κυρώσεις της Δύσης που επιβλήθηκαν για την εισβολή, δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες έχουν πληγεί μέχρι στιγμής από περικοπές στις ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ προειδοποίησε ότι η χώρα του οδεύει προς έλλειψη φυσικού αερίου εάν οι ρωσικές προμήθειες παραμείνουν τόσο χαμηλές όσο τώρα και ορισμένες βιομηχανίες θα έπρεπε να κλείσουν τον χειμώνα.
«Οι εταιρείες θα έπρεπε να σταματήσουν την παραγωγή, να απολύσουν τους εργαζομένους τους, οι αλυσίδες εφοδιασμού θα κατέρρεαν, οι άνθρωποι δεν θα έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς θέρμανσης», είπε στο περιοδικό Der Spiegel.
Ο πληθωρισμός στις 19 χώρες που μοιράζονται το νόμισμα του ευρώ έχει εκτοξευθεί σε ιστορικά υψηλά πάνω από το 8% και η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ αναμένει ότι η ανάπτυξη θα πέσει στο 2,7% φέτος.
Ο επικεφαλής του Eurogroup Paschal Donohoe προειδοποίησε μάλιστα ότι το μπλοκ πρέπει "να αναγνωρίσει τον κίνδυνο που της ύφεσης, εάν ο πληθωρισμός ενσωματωθεί στις οικονομίες μας".
«Αν δεν δώσουμε προσοχή, τότε ολόκληρη η οικονομία της ΕΕ θα μπει σε ύφεση με όλες τις συνέπειές της», προειδοποίησε ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου, κάνοντας λόγο για έναν πιθανό «σκληρό χειμώνα» μπροστά.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr