Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και η Τράπεζα της Αγγλίας πήραν όλες μέτρα για να περιορίσουν τον πληθωρισμό την περασμένη εβδομάδα, αν και σε διαφορετικό βαθμό.
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφτασε σε νέο υψηλό ρεκόρ 8,1% τον Μάιο και η ΕΚΤ επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της τον Ιούλιο.
Οι ηγέτες των κεντρικών τραπεζών και οι οικονομολόγοι σε όλο τον κόσμο έχουν αναγνωρίσει ότι η επιθετική σύσφιξη που μπορεί να είναι απαραίτητη για να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός θα μπορούσε να οδηγήσει τις οικονομίες σε ύφεση, με την ανάπτυξη να επιβραδύνεται ήδη λόγω και άλλων παραγόντων παγκοσμίως.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, στην καρδιά της Ευρώπης, και η εξάρτησή της από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας καθιστούν την ήπειρο μοναδικά ευάλωτη στη σύγκρουση και σε μια πιθανή διακοπή των ροών ρωσικού φυσικού αερίου.
«Ένα πράγμα είναι σαφές: εάν υπάρξει ξαφνική διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, η πιθανότητα η ύφεση να έρθει νωρίτερα είναι προφανώς πολύ μεγαλύτερη. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», είπε ο Σιούινγκ στο CNBC.
«Αλλά θα έλεγα ότι συνολικά, έχουμε μια τέτοια προκλητική κατάσταση που η πιθανότητα ύφεσης και στη Γερμανία, ή στην Ευρώπη το 2023 ή το επόμενο έτος, είναι υψηλότερη από ό,τι την είχαμε δει σε οποιοδήποτε από τα προηγούμενα χρόνια, και ότι δεν είναι μόνο ο αντίκτυπος αυτού του φρικτού πολέμου, αλλά κοιτάξτε τον πληθωρισμό, δείτε τι σημαίνει αυτό για τη νομισματική πολιτική», συμπλήρωσε.
Πολλαπλά τα «χτυπήματα» για την οικονομία
Μαζί με τον πληθωρισμό που προήλθε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις σχετικές κυρώσεις στη Ρωσία, οι αλυσίδες εφοδιασμού έχουν επίσης παρεμποδιστεί από την αναζωπύρωση της ζήτησης μετά την πανδημία και την επιστροφή των μέτρων ελέγχου του Covid-19, κυρίως στην Κίνα.
«Αυτή είναι μια τόσο δύσκολη κατάσταση που έχουμε τρεις, τέσσερις παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την οικονομία, και όλα αυτά συνδυάζονται ταυτόχρονα, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πίεση στην οικονομία, και ως εκ τούτου η πιθανότητα να έρθει μια ύφεση στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ, είναι αρκετά υψηλή», τόνισε ο Σιούινγκ.
Δεδομένης αυτής της συρροής προκλήσεων, ο CEO της Deutsche Bank είπε ότι είναι όλο και πιο απρόθυμος να βασιστεί στα παραδοσιακά μοντέλα, καθώς η οικονομία αντιμετωπίζει μια «τέλεια καταιγίδα τριών ή τεσσάρων πραγματικών “μοχλών” που μπορεί να προκαλέσει, στο τέλος της ημέρας, ύφεση».
Ωστόσο, επεσήμανε ότι ο πληθωρισμός είναι η μεγαλύτερη ανησυχία. «Θα έλεγα ότι ο πληθωρισμός είναι κάτι που πραγματικά με ανησυχεί περισσότερο και επομένως πιστεύω ότι το σήμα που πήραμε από τις κεντρικές τράπεζες, είτε είναι η Fed αλλά τώρα και η ΕΚΤ, είναι το σωστό μήνυμα», είπε.
«Πρέπει να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό γιατί στο τέλος της ημέρας, ο πληθωρισμός είναι το μεγαλύτερο “δηλητήριο” για την οικονομία», κατέληξε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr