Σημειώνουν ότι, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν περάσει τα σύνορα της χώρας και πολλοί άλλοι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό και υπογραμμίζουν ότι:
- Ο παγκόσμιος αριθμός των ανθρώπων που μετακινούνται έχει φτάσει σε ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο με περισσότερα από 100 εκατομμύρια άτομα να εκτοπίζονται βίαια, όπως αναφέρεται στο Global Trends 2021 της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
«Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι βασικά για την ασφάλεια και την προστασία. Τα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης ισχύουν για όλους όσους έχουν ανάγκη, με ιδιαίτερη προσοχή στα δικαιώματα όσων βρίσκονται σε ευάλωτες καταστάσεις, όπως γυναίκες και κορίτσια μεταναστών, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, ασυνόδευτα και χωρισμένα παιδιά και ηλικιωμένοι», είπε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος. της Γενικής Γραμματέα Μετανάστευσης και Προσφύγων, Leyla Kayacik (SRSG).
Το Σχέδιο Δράσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των ευάλωτων ατόμων στο πλαίσιο της μετανάστευσης και του ασύλου στην Ευρώπη (2021-2025) προτείνει ιδιαίτερα στοχευμένα μέτρα και δραστηριότητες για την ενίσχυση της ικανότητας των κρατών μελών να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν ευάλωτα σημεία στις διαδικασίες ασύλου και μετανάστευσης.
«Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να αναζητά ασφάλεια και να έχει πρόσβαση στα ανθρώπινα δικαιώματα, όποιος κι αν είναι, από όπου και αν προέρχεται και όποτε αναγκάζεται να φύγει. Μαζί με το Συμβούλιο της Ευρώπης και τα κράτη μέλη του, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες συνεχίζει να εργάζεται για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εκτοπισθέντων με τη βία». είπε ο Andreas Wissner, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα στο Στρασβούργο.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr