Από τη μια ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιλέγει τη ρητορική προκλήσεων, ενώ από την άλλη ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ζητά για ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Ελλάδα.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, όταν ο Ιμπραήμ Καλίν συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των τεσσάρων μεγάλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ, το μήνυμα έγινε ακόμη πιο σαφές.
Σε κάθε περίπτωση «διγλωσσία» εκ μέρους των γειτόνων αναμένεται πως θα παρατηρείται συχνά στο προσεχές διάστημα δεδομένου πως δεν αναμένεται η Τουρκία να υποχωρήσει από τις πάγιες θέσεις της περί αποστρατικοποίησης των νησιών ή Γαλάζιας Πατρίδας.
Θα μπορούσε να λεχθεί πως η στάση της Τουρκίας θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως στρατηγική υιοθέτησης «δύο προσώπων».
Αφενός εκφορά δηλώσεων που χρησιμεύουν για την «επικοινωνία με το εξωτερικό» και είναι είναι κατ’ ουσίαν η στάση που είδαμε να υιοθετεί ο Ακάρ αλλά και δηλώσεις που αφορούν εσωτερική κατανάλωση και στοχεύουν στην τόνωση του προφίλ του Ερντογάν στην τουρκική κοινωνία δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζει τόσο σε επίπεδο πολικού βίου (Πολιτικές συγκρούσεις με την τουρκική Αντιπολίτευση) όσο και σε επίπεδο οικονομίας της χώρας.
Η Άγκυρα φαίνεται πως βαδίζει σταθερά προς την επιβολή Capital Controls
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ αλλά και τις αναφορές στον τουρκικό Τύπο, οι διαφωνίες στο τουρκικό επιτελείο έχουν οδηγήσει τον κεντρικό Τραπεζίτη της χώρας να εισηγηθεί εφαρμογή ελέγχου στις κινήσεις κεφαλαίου.
Η επιβολή Capital Controls στην Τουρκία αφορά το συνάλλαγμα, δηλαδή δολάρια και ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση το αίτημα του δεν έχει γίνει ακόμη δεκτό από την τουρκική κυβέρνηση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr