Στην ερώτηση του ο Γάλλος ευρωβουλευτής υπογράμμιζε ότι:
-Ο πόλεμος στην Ουκρανία εγείρει αμφιβολίες για την επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ, ειδικά όσον αφορά τα δημητριακά, καθώς εισάγονται κυρίως από τη Ρωσία και την Ουκρανία.
-Αν και υπάρχουν εξαιρέσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της εφαρμογής της, η ΕΕ έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να γίνει αυτάρκης όσον αφορά τον εφοδιασμό τροφίμων.
Τόνιζε δε ιδιαίτερα ότι, σύμφωνα με μελέτη της Κομισιόν, η εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας θα μειώσει την παραγωγή δημητριακών και ελαιούχων σπόρων κατά 15%.
Στην απάντηση του ο Επίτροπος, αναφέρει μεν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος επισιτιστικής ασφάλειας στην ΕΕ αλλά υποστηρίζει ότι , οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές των εισροών που αυξάνουν τις τιμές για μια σειρά προϊόντων διατροφής εγείρουν ανησυχίες για την οικονομική προσιτότητα των τροφίμων, ειδικά για τον πληθυσμό με χαμηλότερο εισόδημα.
Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του Επιτρόπου (σ.σ οι υπογραμμίσεις δικές μας)
Στην ανακοίνωσή της «Διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημάτων τροφίμων» της 23ης Μαρτίου 2022, η Επιτροπή υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος επισιτιστικής ασφάλειας στην ΕΕ.
Ωστόσο, οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές των εισροών που αυξάνουν τις τιμές για μια σειρά προϊόντων διατροφής εγείρουν ανησυχίες για την οικονομική προσιτότητα των τροφίμων, ειδικά για τον πληθυσμό με χαμηλότερο εισόδημα.
Η ΕΕ είναι σε μεγάλο βαθμό αυτάρκης για πολλά γεωργικά προϊόντα και καθαρός εξαγωγέας σίτου. Η Επιτροπή αναμένει επίσης ότι τα μέτρα στήριξης που προτάθηκαν τον Μάρτιο του 2022 μαζί με τις υψηλότερες τιμές της αγοράς θα τονώσουν την παραγωγή γεωργικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ, ιδίως για τα σιτηρά και τους ελαιούχους σπόρους.
Ενώ τέτοια μέτρα στήριξης είναι σημαντικά βραχυπρόθεσμα, οι αδυναμίες που εκτίθενται από την τρέχουσα κρίση, όπως η εξάρτηση από εισαγόμενες εισροές, επιβεβαιώνουν την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τον αναπροσανατολισμό του τομέα τροφίμων της ΕΕ προς μεγαλύτερη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα μακροπρόθεσμα.
Η Επιτροπή επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για αυτήν την πορεία δράσης. Η Επιτροπή θέλει να τονίσει ότι η μελέτη που αναφέρει το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου, με βάση το μοντέλο CAPRI, εστιάζει σε μεγάλο βαθμό στις πτυχές της παραγωγής και, ως εκ τούτου, δεν λαμβάνει υπόψη το δυναμικό μετριασμού των στοχευμένων ενεργειών πολιτικής που περιλαμβάνονται στις στρατηγικές της Πράσινης Συμφωνίας.
Επιπλέον, το μοντέλο δεν καταγράφει βασικές πτυχές που σχετίζονται με τον ρόλο και την εξέλιξη της ζήτησης, τον αντίκτυπο της τεχνολογίας και της καινοτομίας (όπως η γεωργία ακριβείας) από την πλευρά της προσφοράς και το πιο σημαντικό, το κόστος της αδράνειας όσον αφορά την κλιματική αλλαγή και την απώλεια βιοποικιλότητας επηρεάζουν άμεσα τη γεωργική παραγωγή.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr