Το γαλλικό δίκτυο BFM TV ανέφερε 319 τέτοια περιστατικά μόνο σε νυχτερινά κέντρα, με 275 θύματα επιθέσεων με σύριγγες να έχουν προβεί σε καταγγελίες στην αστυνομία.
Τα κρούσματα είναι μοιρασμένα μεταξύ ανδρών και γυναικών, ενώ οι ενέσεις είχαν γίνει σε διάφορα σημεία του σώματος.
«Οι επιθέσεις με σύριγγες ξεκίνησαν αρχικά στη Βρετανία τον περασμένο Σεπτέμβριο και στη συνέχεια έκαναν την εμφάνισή τους στη Γαλλία. Γνωρίζουμε ελάχιστα για αυτό το φαινόμενο: τι είδους σύριγγες χρησιμοποιούνται, αν γίνεται έγχυση συγκεκριμένων ουσιών και ποιες είναι αυτές», λέει η Λεϊλά Σαουασί, φαρμακοποιός στο Παρίσι.
Ερωτήματα εγείρονται επίσης αναφορικά με τα κίνητρα των δραστών, αφού στην πλειονότητά τους τα θύματα δεν ανέφεραν επακόλουθες επιθέσεις.
Η Σαουασί επισημαίνει ότι οι δράστες είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν επειδή οι επιθέσεις σημειώνονται σε χώρους όπου υπάρχει μεγάλος συνωστισμός.
Όπως αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ, περιστασιακά εντοπίζονται άτομα που μεταφέρουν σύριγγες σε συναυλίες και νυχτερινά κέντρα, αλλά μια συνήθης δικαιολογία είναι ότι προορίζονται για προσωπική χρήση.
«Μια σύριγγα μπορεί να θεωρηθεί όπλο και μια τέτοια επίθεση μπορεί να χαρακτηριστεί προμελετημένη», λέει η δικηγόρος Μαρίν Ντουριγιόν.
Υπογραμμίζει ότι οι δράστες αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών και πρόστιμο 45.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν κάνει έγχυση επιβλαβών ουσιών. Διαφορετικά, η ποινή φυλάκισης μπορεί να φθάσει τα 5-7 χρόνια και το πρόστιμο να ανέλθει σε 75.000 ευρώ. Η τιμωρία για τους υπότροπους είναι ακόμη πιο σκληρή.
«Υπάρχει επίσης το συναισθηματικό σοκ για το θύμα, που πρέπει να ληφθεί υπόψη», συμπληρώνει η Ντουριγιόν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr