Η προοδευτική αύξηση της ελάχιστης ηλικίας από τα 18 ήταν μία από τις 15 συστάσεις σε μια έκθεση που ζήτησε ο υπουργός Υγείας Σαΐντ Τζαβίντ για να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου να απαλλαγεί η χώρα από το κάπνισμα έως το 2030. Ως απαγόρευση του καπνίσματος ορίζεται το ποσοστό των καπνιστών να είναι 5% ή λιγότερο στην Αγγλία.
Άλλες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την προώθηση των ατμοποιητών ως εναλλακτική για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα και την ύπαρξη άδεια καπνού για τους λιανοπωλητές, ώστε να περιοριστεί η διαθεσιμότητα.
Η κυβέρνηση αναμένεται πλέον να συντάξει το δικό της σχέδιο.
Πέρυσι, η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε σχέδιο να απαγορεύσει στις μελλοντικές γενιές να αγοράζουν τσιγάρα, ανακοινώνοντας ότι όποιος είναι 14 ετών και κάτω το 2027, δεν θα μπορέσει να αγοράσει τέτοια προϊόντα στη χώρα κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Στροφή σε πιο υγιεινό τρόπο ζωής για... δημοσιονομικούς λόγους
Η Βρετανία είναι αντιμέτωπη με το αυξανόμενο κόστος της δημόσιας χρηματοδοτούμενης υγειονομικής περίθαλψης και τα τελευταία χρόνια έχει προσπαθήσει να παρέμβει σε διάφορα θέματα δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της ζάχαρης στα ποτά.
Παρόλα αυτά, κάποιοι στο κόμμα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον δυσανασχετούν με τέτοιες κινήσεις, θεωρώντας ότι παρεμβαίνουν στις προσωπικές επιλογές των ατόμων. Η συντηρητική κυβέρνηση καθυστέρησε πρόσφατα μια πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το κατά πόσο θα μπορούσε να εφαρμοστεί εν μέσω της κρίσης κόστους ζωής.
Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ότι οι φόροι καπνού προσέθεσαν 10,28 δισεκατομμύρια λίρες στο δημόσιο ταμείο το 2021/2022.
Στόχος μια χώρα χωρίς κάπνισμα
Ο Τζαβίντ περιέγραψε το κάπνισμα ως «τη μεγαλύτερη αιτία ασθενειών και θανάτου που μπορούν να αποφευχθούν» και αναγνώρισε ότι τα ποσοστά καπνίσματος δεν πέφτουν αρκετά γρήγορα. Είπε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει το άτμισμα ως υποκατάστατο του καπνίσματος.
Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 6 εκατομμύρια καπνιστές στην Αγγλία και το ελάχιστο όριο ηλικίας για τη νόμιμη αγορά καπνού στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία αυξήθηκε για τελευταία φορά το 2007 από τα 16 στα 18 έτη.
Οι αναλυτές της Jefferies, σε σημείωμα πριν από την ανακοίνωση, ανέφεραν ότι τα επιθετικά μέτρα θα πλήξουν τις εταιρείες καπνού που εξακολουθούν να επικεντρώνονται στα τσιγάρα, όπως οι Imperial Brands και Japan Tobacco.
Εκείνοι που εξαρτώνται όλο και περισσότερο από το άτμισμα, συμπεριλαμβανομένων των British American Tobacco και Philip Morris, θα μπορούσαν να ωφεληθούν.
Ο Κίνγκσλεϊ Γουίτον, πάντως, επικεφαλής μάρκετινγκ της British American Tobacco, αν και χαιρέτισε την εστίαση στο άτμισμα, προειδοποίησε ότι η αύξηση του ορίου ηλικίας θα μπορούσε να έχει ανεπιθύμητες συνέπειες. «Το προφανές είναι ότι απλώς οδηγούνται αυτοί που θέλουν να καπνίσουν στη μαύρη αγορά και δημιουργείται ένα περιβάλλον παράνομου εμπορίου», είπε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr