Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφτασε για άλλη μια φορά σε υψηλό ρεκόρ τον Μάιο, ανεβαίνοντας 8,1% σε ετήσια βάση, αλλά δεν αναμένεται κάποια αύξηση επιτοκίων πριν τον Ιούλιο, καθώς η ΕΚΤ πρέπει πρώτα να τερματίσει επίσημα τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων.
Το βασικό ερώτημα είναι πόσο επιθετικά θα κινηθεί τους ερχόμενους μήνες. «Μερικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ήδη ανοιχτά σε μια αύξηση 50 μονάδων βάσης», σημείωσε ο Μαρκ Γουόλ, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank.«Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να υποτιμά τον πληθωρισμό και αναμένουμε ότι η υποστήριξη για αύξηση 50 bp θα αυξηθεί όσο προχωρά το καλοκαίρι», συμπλήρωσε.
«Θηλιά» ο πληθωρισμός
Η ΕΚΤ αναμένεται επίσης να υποβαθμίσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, με την εκτίμηση του πληθωρισμού για το 2024 πιθανότατα να αγγίζει το 2%, τον μεσοπρόθεσμο, δηλαδή, στόχο της.
Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός είναι η κύρια ανησυχία για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ. Αρκετοί οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε ομαλοποίηση και όχι σε αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας, ρισκάροντας το ενδεχόμενο ύφεσης.
Οι αγορές ομολόγων έχουν ήδη αντιδράσει στο τέλος των αγορών περιουσιακών στοιχείων και έχουν επανεκτιμήσει τους διάφορους κινδύνους που συνδέονται με τις διάφορες χώρες της ευρωζώνης.
Ως αποτέλεσμα, η διαφορά μεταξύ γερμανικών και ιταλικών ομολόγων διευρύνθηκε. Το 10ετές spread ήταν πάνω από 200 μονάδες βάσης τη Δευτέρα, σε σύγκριση με λιγότερο από 140 μονάδες βάσης στην αρχή του έτους.
Πιο αυστηρή γλώσσα από τη Λαγκάρντ
Έπειτα από οκτώ χρόνια αρνητικών επιτοκίων, η ΕΚΤ δείχνει, λοιπόν, να αλλάζει ρότα. Αυτό το καλοκαίρι, θα κλείσει την πόρτα στην υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική και θα αρχίσει τη σύσφιξη. Άλλωστε, η ανάρτηση σε μπλογκ της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ στις 23 Μαΐου ήταν αποκαλυπτική.
«Στο τέλος», έγραψε η Λαγκάρντ, «έχουμε έναν σημαντικό οδηγό για την πολιτική μας: να επιτύχουμε πληθωρισμό 2% μεσοπρόθεσμα. Και θα λάβουμε ό,τι μέτρα χρειάζεται για να το κάνουμε».
Πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι για άλλη μια φορά η Λαγκάρντ θα αποφύγει τη λέξη «στασιμοπληθωρισμός».
Οι επικριτές μιας απότομης σύσφιξης της νομισματικής φοβούνται ότι, καθώς η ήπειρος βιώνει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια ενεργειακή και επισιτιστική κρίση και σοκ στην εφοδιαστική αλυσίδα, μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στην τρίτη οικονομία του κόσμου.
Οι προβλέψεις αγορών και τραπεζών
Η BofA Securities αναμένει από την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 150 μονάδες βάσης φέτος, συμπεριλαμβανομένων των κινήσεων κατά 50 bps τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο.
Η τράπεζα, η οποία προηγουμένως ανέμενε άνοδο 100 bps φέτος, είπε ότι το αποτύπωμα του πληθωρισμού της ευρωζώνης της περασμένης εβδομάδας, που ήταν πολύ υψηλότερο από το αναμενόμενο, ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι οι 100 bps ήταν η ελάχιστη άνοδος που θα μπορούσε να εφαρμόσει φέτος η Τράπεζα.
Από την πλευρά της η Barclays αναμένει πλέον η ΕΚΤ να αυξάνει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε συνεδρίαση από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο.
Επίσης αναμένει μια ακόμη αύξηση μετά από αυτήν το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, η οποία θα ανεβάσει το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ στο 0,75%.
Η Goldman Sachs βλέπει την ΕΚΤ να μην ξεπερνά το 1,5% μέχρι τα μέσα του 2023.
Η ΕΚΤ αύξησε τελευταία φορά τα επιτόκια το 2011 και το επιτόκιο κατάθεσης είναι επί του παρόντος στο -0,50%.
Γενικότερα, οι αγορές αναμένουν πλέον αύξηση 75 μονάδων βάσης μέχρι τον Σεπτέμβριο και περί τις 130 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του χρόνου. Μάλιστα, εκτιμούν ότι θα υπάρξει αύξηση 50 bp σε μία μόνο συνεδρίαση μέχρι τον Σεπτέμβριο και όχι τον Οκτώβριο όπως αναμενόταν αρχικά, σε μια σπάνια κίνηση.
Πλέον, αν και αρχικά έδειχνε να ακολουθεί διαφορετική γραμμή, η ΕΚΤ ακολουθεί τα βήματα των κεντρικών τραπεζών ΗΠΑ και Βρετανίας, που επέλεξαν να κινηθούν πιο επιθετικά νωρίτερα για να δαμάσουν τον πληθωρισμό.
Νατάσα Παπαδημητροπούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr