Ειδικότερα, απαντώντας σε συνέντευξη του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, σχετικά με τη θέση της Ισπανίας ως προς την πρόσφατη δήλωση του γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Mακρόν ότι η Ρωσία δεν πρέπει να ταπεινωθεί, απάντησε:
«Πιστεύω ότι όλα τα μέλη της ΕΕ προσπαθούν να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν και να ενεργήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το ποιος είναι ο επιτιθέμενος σε μια χώρα που δεν αποτελούσε απειλή».
Ως προς το αν θα μπορούσε το σημερινό πλαίσιο να ευνοήσει την πρόοδο στις διασυνδέσεις μεταξύ Ισπανίας - Γαλλίας, ιδίως όσον αφορά το φυσικό αέριο, ο Αλβάρες υποστήριξε:
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδιαφέρεται για το έργο μιας τρίτης διασύνδεσης φυσικού αερίου, επιπλέον των δύο υφιστάμενων. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι ο αγωγός μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για αέριο όσο και για πράσινο υδρογόνο, ώστε να είναι βιώσιμος μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Η ικανότητα επαναεριοποίησης υγροποιημένου αερίου θα μπορούσε να διατεθεί στην ΕΕ.
Μέχρι τώρα, αυτό ήταν ένα καθαρά γαλλο-ισπανικό ζήτημα. Αλλά τώρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Η Ιβηρική Χερσόνησος αντιπροσωπεύει το 50% της δυναμικότητας επαναεριοποίησης της ΕΕ. Αν θέλουμε να αποφύγουμε την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, είναι προφανές ότι είμαστε μέρος της λύσης».
Τέλος, αναφορικά με τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα φιλοξενήσει η Μαδρίτη στις 29 και 30 Ιουνίου, τόνισε ότι σκοπός της είναι να παραδώσει ένα μήνυμα ενότητας, προσθέτοντας ότι «πρέπει επίσης να δώσει μια ισχυρή απάντηση στην ανατολή, αλλά και στις υβριδικές απειλές της νότιας πλευράς: ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, πολιτική χρήση της ενέργειας και των μεταναστευτικών ροών, τζιχαντισμός. Και ότι αυτό αντικατοπτρίζεται στη Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ, η οποία θα διαμορφώσει τη ζωή του οργανισμού για μια δεκαετία».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr