Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επιμείνει στην προτασή του για ένα είδος πλαφόν στη χονδρική αγορά του φυσικού αερίου. Το είχε άλλωστε προαναγγείλει πριν λίγες ημέρες από το Νταβός.
«Υποστήριξα την ιδέα κάποιου είδους ανώτατου ορίου στην χονδρική αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Και θα επαναφέρω αυτήν την πρόταση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πρέπει επίσης να δούμε τι θα κάνουμε αύριο, τον επόμενο μήνα, τους επόμενους τρεις μήνες. Τι θα κάνουμε τον χειμώνα για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους πολίτες; Ειλικρινά, η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα σε αυτό το πεδίο».
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες είχε παρουσιαστεί η επικαιροποιημένη εργαλειοθήκη της Κομισιόν της ΕΕ με αιχμή την απεξάρτηση από τη Ρωσία και την ενεργειακή μετάβαση σε πιο πράσινες μορφές παραγωγής.
Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια που κινδυνεύει να φέρει η στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας. Στη συζήτηση θα συμμετάσχει, μέσω τηλεδιάσκεψης ο Πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Μάκι Σαλ.
Διαφωνία για το εμπάργκο
Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί θα συνεχιστούν σε επίπεδο πρεσβευτών οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ για το σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο έως το τέλος του χρόνου. Σκοπός η ανεύρεση κοινού τόπου για να προετοιμαστεί το έδαφος για μια εποικοδομητική συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής το απόγευμα. Να σημειωθεί ότι σε ότι αφορά το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η Επιτροπή και η Γαλλική Προεδρία της ΕΕ ηγούνται των συνομιλιών, τις τελευταίες 48 ώρες.
Σύμφωνα με κύκλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αφορά ένα ολικό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω θαλάσσης, κάτι το οποίο θα τεθεί σε ισχύ ως το τέλος του χρόνου και μια εξαίρεση, επί του παρόντος, για τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω αγωγών και ειδικότερα μέσω του ρωσικού αγωγού «Druzhba” που τροφοδοτεί την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ενημερωθεί σχετικά με αυτές τις συνομιλίες, ωστόσο η συμφωνία σε επίπεδο πρεσβευτών αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι της Επιτροπής.
Ορισμένες χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το θαλάσσιο πετρέλαιο, καθώς και εκείνες με μεγάλες ναυτιλιακές επιχειρήσεις πετρελαίου, αρχικά αντιστάθηκαν στην εξαίρεση για το πετρέλαιο αγωγών, η οποία όπως και άλλες εξαιρέσεις προορίζεται να έχει προσωρινό χαρακτήρα.
Και ακόμη και το απόγευμα της Κυριακής, ορισμένες δυτικοευρωπαϊκές χώρες παραπονέθηκαν πικρά ότι η εξαίρεση των αγωγών θα ωφελούσε αδίκως χώρες όπως η Γερμανία και η Πολωνία που δεν κινδυνεύουν από ελλείψεις καυσίμων – παρέχοντάς τους αθέμιτο οικονομικό πλεονέκτημα.
Η αδυναμία της ΕΕ να συμφωνήσει για τη διακοπή μιας από τις πιο ζωτικής σημασίας ροές εσόδων που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο για τη χρηματοδότηση του πολέμου προέκυψε καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αργά αλλά σταθερά αναπηδούν στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν όλη την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας. Οι πόλεις και τα χωριά της Ουκρανίας ισοπεδώνονται καθώς οι αξιωματούχοι της ΕΕ διαφωνούν για το πώς να μοιράσουν περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζονται για την ενεργειακή μετάβαση, και καθώς οι χώρες αλληλοκατηγορούνται ότι εκμεταλλεύονται τον πόλεμο για οικονομικό όφελος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr