Αναφέρει ότι, ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί εκατομμύρια γυναίκες με μικρά παιδιά, τα περισσότερα σχολικής ηλικίας, στην ΕΕ.
Υπογραμμίζει δε ότι, αυτά τα παιδιά είναι πολύ ευάλωτα: συχνά δεν έχουν σταθερό τόπο διαμονής, οι οικογένειες δεν έχουν σταθερό εισόδημα και ορισμένα παιδιά δεν μπορούν να φοιτήσουν στο σχολείο λόγω γλωσσικών φραγμών.
Ορισμένες ανύπαντρες μητέρες δεν μπορούν επίσης να αντέξουν οικονομικά τα επιπλέον μαθήματα ξένων γλωσσών στην ΕΕ που χρειάζονται τα παιδιά τους για να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους. Επιπλέον, αυτά τα παιδιά είναι τραυματισμένα από τον πόλεμο και χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη και φροντίδα.
Τονίζει δε ότι, ο πόλεμος είναι απίθανο να τελειώσει σύντομα και οι προσωρινές λύσεις δεν θα λύσουν το πρόβλημα αλλά μόνο θα το επιδεινώσουν. Εάν η ΕΕ δεν λάβει σοβαρά και γρήγορα μέτρα για την ενσωμάτωση αυτών των παιδιών και των εφήβων, κινδυνεύουν να γίνουν μια χαμένη γενιά.
Αυτά τα παιδιά χρειάζονται μακροχρόνια στέγαση, πόρους για να στηρίξουν τις οικογένειές τους και ισχυρή γλωσσική κατάρτιση στην ΕΕ, ώστε να μπορούν να ενσωματωθούν στην κοινωνία και να γίνουν πλήρεις πολίτες που είναι σε θέση να ακολουθήσουν τριτοβάθμια εκπαίδευση, να δημιουργήσουν και με άλλο τρόπο να συνεισφέρουν στην κοινωνία.
Εν κατακλείδι ο Λιθουανός ευρωβουλευτής ρωτάει την Κομισιόν:
- Πόση χρηματοδότηση σχεδιάζει να διαθέσει για την ένταξη των προσφύγων από την Ουκρανία;
- Πώς σχεδιάζει να διασφαλίσει ότι οι πρόσφυγες μπορούν να μάθουν γλώσσες της ΕΕ και να έχουν την ευκαιρία να ενσωματωθούν στην κοινωνία;
- Πώς σχεδιάζει να διασφαλίσει ότι οι πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν μόνιμη στέγαση και επαρκείς πόρους για να καλύψουν τουλάχιστον τις βασικές τους ανάγκες;
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr