Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) επέστρεψε από σήμερα και έως τις 26 Μαϊου στο ελβετικό θέρετρο του Νταβός. Υπενθυμίζεται ότι κανονικά το WEF επρόκειτο να διεξαχθεί τον περασμένο Ιανουάριο, ωστόσο οι διοργανωτές, επικαλούμενοι τη διασπορά της πανδημίας του κορονοϊού, ανέβαλαν τη συνάντηση.
Η επιστροφή του WEF ύστερα από 2 χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας, ωστόσο, δεν έχει την πολυτέλεια να συζητήσει την... επιστροφή στην κανονικότητα, όπως προγραμματιζόταν. Την πανδημία ακολούθησε η εισβολή στην Ουκρανία και οι μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις. Αυτές αναμένεται να αποτελέσουν το σημείο εκκίνησης για μια νέα εποχή παγκόσμιας συνεργασίας, που καλείται να αντιμετωπίσει μία μεγάλη επισιτιστική κρίση.
Η αποπαγκοσμιοποίηση, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, ο πληθωρισμός και η κλιματική αλλαγή θα βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της εβδομάδας, καθώς οι επιχειρηματικές και πολιτικές ελίτ συρρέουν στη μικρή ελβετική αλπική πόλη. «Οι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της συνάντησής μας είναι σίγουρα άνευ προηγουμένου», δηλώνουν οι διοργανωτές. Ο τίτλος του φετινού συνεδρίου είναι «Ιστορία σε σημείο καμπής».
Το Νταβός ήταν διαχρονικά χώρος συναίνεσης και συμβιβασμών, ωστόσο, φέτος δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στον ορίζοντα. Η ατζέντα είνα βασικά ευρωπαϊκή με τη Ρωσία σε... αποκλεισμό. Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αποτελούν ορισμένα από τα πιο ηχηρά ονόματα που θα μιλήσουν.
Ανάμεσα στους προσκεκλημένους θα είναι και ο πρωθυπουργός της χώρας μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να αναφερθεί στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στη γεωπολιτική σκηνή και στα ενεργειακά δρώμενα.
Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, θα μιλήσει μέσω βίντεο και ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Από τη Ρωσία δεν έχει προσκληθεί κανένας κυβερνητικός αξιωματούχος ή επιχειρηματικό στέλεχος, λόγω του πολέμου με την Ουκρανία.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν θα είναι παρών, αν και θα είναι δεκάδες άλλοι αρχηγοί κρατών. Εκτός από τα δυτικά στελέχη εταιρειών όπως η Alibaba, η Ant Group και η Tencent, φαίνεται να υπάρχει ελάχιστη κινεζική παρουσία.
Η ατζέντα του WEF 2022
Όσον αφορά τα θέματα της ατζέντας του WEF, εκείνα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ανάκαμψη από την πανδημία, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το μέλλον για την εργασία και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.
Ειδικότερα, το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί σε έξι θεματικούς πυλώνες, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν την προώθηση της παγκόσμιας και περιφερειακής συνεργασίας, την αποκατάσταση της σταθερότητας εν μέσω μιας νέας εποχής γεωπολιτικών συγκρούσεων και εντάσεων, καθώς και την προώθηση του εμπορίου, την ευημερία των εταιρικών σχέσεων και τη διασφάλιση της οικονομικής ανάκαμψης για τη διαμόρφωση μιας νέας εποχής ανάπτυξης.
Η Ελλάδα στο WEF 2022
Η Ελλάδα, για πρώτη φορά θα έχει παρουσία στην ετήσια σύνοδο κορυφής του WEF. Το Greek House Davos (GHD – Ελληνικό Σπίτι στο Νταβός), μια παράλληλη διοργάνωση, πρόκειται να ανοίξει τις πόρτες του για να δώσει την ευκαιρία στις ελληνικές επιχειρήσεις να εξερευνήσουν νέες αγορές και παγκόσμιες ευκαιρίες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr