Σύμφωνα με το Reuters, ο Ερντογάν τόνισε επίσης ότι οι διπλωμάτες από τη Φινλανδία και τη Σουηδία δεν χρειάζεται να «μπουν στον κόπο» να ταξιδέψουν στην Τουρκία προκειμένου να πείσουν την Άγκυρα να εγκρίνει τα αιτήματα ένταξής τους στη Συμμαχία.
«Δε θα λέγαμε “ναι” σε όσους επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, έναν οργανισμό ασφαλείας, κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.
Το κατηγορηματικό «όχι» του Ερντογάν δημιουργεί νέα προβλήματα στις τάξεις του ΝΑΤΟ, καθώς οποιαδήποτε απόφαση για διεύρυνσή του απαιτεί έγκριση από τα 30 μέλη της συμμαχίας και από τα κοινοβούλιά τους.
Σημειώνεται πως η Τουρκία θέλει από τις σκανδιναβικές χώρες να σταματήσουν να υποστηρίζουν κουρδικές μαχητικές οργανώσεις που είναι παρούσες στις επικράτειές τους και να άρουν απαγορεύσεις στις πωλήσεις ορισμένων όπλων προς την Τουρκία.
Σουηδοί και Φινλανδοί διπλωμάτες πρόκειται να ταξιδέψουν «σύντομα» στην Τουρκία για συνομιλίες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, μετέδωσε νωρίτερα το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT επικαλούμενο το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
Νωρίτερα σήμερα το κοινοβούλιο της Σουηδίας ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία το αίτημα της κυβέρνησης για την ένταξη της χώρας στο NATO.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε πως η ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί «απειλή» από μόνη της, αλλά η Μόσχα θα αντιδράσει σε μια επέκταση στρατιωτικών υποδομών στα εδάφη αυτών των χωρών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr