Στην ερώτηση τους, οι δύο ευρωβουλευτές, είχαν επισημάνει ότι η Ρωσία αποκόπηκε από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT και αυτό επηρεάζει όλες τις ρωσικές τράπεζες που αποτελούν στόχο κυρώσεων από τη διεθνή κοινότητα.
Υπογραμμίζοντας ότι, η απαγόρευση θα έχει επιπτώσεις όχι μόνο στη Ρωσία αλλά και στην αγορά της ΕΕ, ρωτούσαν:
Ωστόσο, η απαγόρευση θα έχει επιπτώσεις όχι μόνο στη Ρωσία αλλά και στην αγορά της ΕΕ.
Δεδομένου ότι οι τράπεζες της ΕΕ που συναλλάσσονται με τη Ρωσία αντιμετωπίζουν σοβαρές ζημίες, πώς σκοπεύει η Επιτροπή να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της ΕΕ;
- Δεδομένου ότι οι τράπεζες της ΕΕ που συναλλάσσονται με τη Ρωσία αντιμετωπίζουν σοβαρές ζημίες, πώς σκοπεύει η Επιτροπή να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της ΕΕ…
- Ποιες ρυθμίσεις λαμβάνονται για τον μετριασμό των επιπτώσεων της απαγόρευσης του SWIFT στον ενεργειακό εφοδιασμό εγκαίρως;
- Ποια σχέδια υπάρχουν για τη στήριξη των βιομηχανικών επιχειρήσεων σε περίπτωση που υποστούν οποιεσδήποτε συνέπειες
Στην απάντηση της η Επίτροπος «διευκρινιζει» ότι, η απαγόρευση σε φορείς εκμετάλλευσης της ΕΕ, να παρέχουν υπηρεσίες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, αφορά μόνον επτά ρωσικές τράπεζες.
Παραδέχεται, όμως, ότι η αναταραχή στις ρωσικές χρηματοπιστωτικές αγορές και οι αυστηροί έλεγχοι κεφαλαίων μπορεί να έχουν έμμεσο αντίκτυπο στους φορείς της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, καθώς και στις θυγατρικές τους, ειδικά όταν δραστηριοποιούνται στη ρωσική αγορά.
Ακολουθεί ολόκληρη, η ήξεις αφίξεις, απάντηση της Επιτρόπου..
Απάντηση της κας McGuinness εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (6.5.2022)
Επί του παρόντος, απαγορεύεται στους φορείς εκμετάλλευσης της ΕΕ, ιδίως στη SWIFT, να παρέχουν υπηρεσίες χρηματοοικονομικών μηνυμάτων σε επτά ρωσικές τράπεζες. Από τις 8 Απριλίου 2022, οι ίδιες αυτές τράπεζες υπόκεινται σε πλήρη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων. Τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ («κυρώσεις») είναι στοχευμένα. Ισχύουν για τα άτομα και τις οντότητες που καθορίζονται στους κανονισμούς κυρώσεων. Δεν στοχεύουν φορείς εκμετάλλευσης της ΕΕ ή θυγατρικές τους. Ωστόσο, η αναταραχή στις ρωσικές χρηματοπιστωτικές αγορές και οι αυστηροί έλεγχοι κεφαλαίων μπορεί να έχουν έμμεσο αντίκτυπο στους φορείς της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, καθώς και στις θυγατρικές τους, ειδικά όταν δραστηριοποιούνται στη ρωσική αγορά. Ωστόσο, η έκθεση που έχουν οι φορείς εκμετάλλευσης και οι αγορές της ΕΕ στη Ρωσία είναι περιορισμένη, και ακόμη περισσότερο από το 2014.
Προς το παρόν, οι ρωσικές τράπεζες που ασχολούνται κυρίως με το χειρισμό πληρωμών ενέργειας δεν εξαιρούνται από το SWIFT. Επιπλέον, όπως καταδεικνύεται από πρόσφατες πληρωμές κουπονιών σε δολάρια ΗΠΑ σε ρωσικά ομόλογα σε δολάρια ΗΠΑ, η αποσύνδεση επτά ρωσικών τραπεζών από τη SWIFT δεν εμποδίζει τη δυνατότητα των τραπεζών που δεν υπόκεινται σε περιορισμούς που προβλέπονται στις κυρώσεις της ΕΕ να πραγματοποιούν μεταφορές. Για να μπορέσουν τα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν την ευελιξία που προβλέπεται από τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, η Επιτροπή ενέκρινε ένα προσωρινό πλαίσιο κρίσεων. Θα παράσχει στήριξη στην οικονομία, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις αρνητικές συνέπειες για τους ίσους όρους ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά. Συμπληρώνει τις άφθονες δυνατότητες των κρατών μελών να σχεδιάσουν μέτρα σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις. Τα παραπάνω αντικατοπτρίζουν την κατάσταση από τις 5 Μαΐου 2022.
Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr