Το πακέτο περιλαμβάνει κυρώσεις κατά υψηλόβαθμων Ρώσων στρατιωτικών που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, την έξοδο της Sberbank από το σύστημα SWIFT, την απαγόρευση εκπομπής σε τρεις μεγάλους κρατικούς ρωσικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς σε οποιαδήποτε μορφή (διαδικτυο, εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα κλπ) και τη σταδιακή κατάργηση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου.
«Θα διασφαλίσουμε ότι θα καταργήσουμε σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο με ''τακτοποιημένο'' τρόπο, με τρόπο που να επιτρέπει σε εμάς και στους συνεργάτες μας να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές οδούς εφοδιασμού και να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές. Θα καταργήσουμε σταδιακά την προμήθεια αργού πετρελαίου από τη Ρωσία εντός 6 μηνών και τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους» δήλωσε η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν.
«Το μέλλον της ΕΕ εξαρτάται και από την Ουκρανία», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν και υποστήριξε ότι με τις κυρώσεις αυτές «μεγιστοποιούμε την πίεση στον πρόεδρο Πούτιν».
Η φον ντερ Λάιεν δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε εξαιρέσεις κρατών-μελών, ωστόσο, ενημέρωση του πρακτορείου Reuters, αναφέρει ότι η Ε.Ε. προτείνει Ουγγαρία και Σλοβακία να συνεχίσουν να αγοράζουν αργό ρωσικό πετρέλαιο έως το τέλος του 2023, με βάση τα ισχύονται συμβόλαια.
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες εξεταζόταν να εξαιρεθούν από το πετρελαϊκό εμπάργκο, λόγω της μεγάλης εξάρτησής τους. Η Ελλάδα από τη μεριά της ζήτησε να μην απαγορευθεί η μεταφορά ρωσικού πετρελαίου, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση θα επηρεαζόταν αρνητικά η ελληνική ναυτιλία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr