Βέβαια τον τόνο αναμένεται να δώσει η Γερμανία, που τις επόμενες μέρες έχει σειρά να πληρώσει κάποιες δόσεις και θα φανεί έτσι το τι θα επιλέξει να κάνει σε σχέση με τον τρόπο πληρωμών.
"Επί του παρόντος η ενεργειακή επάρκεια της χώρας είναι εξασφαλισμένη", ανακοίνωσε την Τετάρτη ο κρατικός φορέας διαχείρισης του ενεργειακού δικτύου, για να προσθέσει ότι "παρακολουθεί την κατάσταση με πολλή προσοχή". Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομίας επισημαίνει ότι "η ροή του φυσικού αερίου παραμένει σε φυσιολογικά επίπεδα", αλλά καταγράφει "με ανησυχία" ότι έχουν ήδη σταματήσει οι ροές προς δύο ευρωπαϊκές χώρες, γι αυτό παραμένει "σε στενό συντονισμό με την ΕΕ" όπως μεταδίδει η DW.
Η γραμμή της ΕΕ
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε χθες ότι οι κινήσεις της Ρωσίας έχουν στόχο την παραβίαση του πλαισίου των ευρωπαϊκών κυρώσεων και κάλεσε τις εταιρείες που συναλλάσσονται με την Gazprom να συνεχίζουν να πληρώνουν επί τη βάση των συμβολαίων τους, όπως έκαναν και πριν το διάταγμα Πούτιν. "Η ανακοίνωση της Gazprom ότι σταματά μονομερώς την παράδοση φυσικού αερίου της σε πελάτες στην Ευρώπη είναι μια ακόμη προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως μέσο εκβιασμού. Είναι αδικαιολόγητη και απαράδεκτη. Και δείχνει για μία ακόμη φορά την αναξιοπιστία της Ρωσίας ως προμηθευτή φυσικού αερίου."
Αυτό ανέφερε, χθες, σε δήλωσή της η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά της ανακοίνωση της Gazprom για διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου σε ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ συμπληρώνοντας τα εξής:
"Έχουμε προετοιμαστεί για αυτό το σενάριο. Είμαστε σε στενή επαφή με όλα τα κράτη μέλη. Εργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές παραδόσεις και τα καλύτερα δυνατά επίπεδα αποθήκευσης σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να είναι βέβαιοι ότι στεκόμαστε ενωμένοι και σε πλήρη αλληλεγγύη με τα κράτη μέλη που επηρεάζει αυτή η νέα πρόκληση. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να υπολογίζουν στην πλήρη στήριξή μας" κατέληξε η Πρόεδρος της Κομισιόν.
“Η εποχή των ρωσικών ορυκτών καυσίμων στην Ευρώπη πλησιάζει στο τέλος της”, πρόσθεσε. “Οι εταιρείες με τέτοια συμβόλαια δεν θα πρέπει να ανταποκριθούν στις ρωσικές απαιτήσεις”, είπε η φον ντερ Λάιεν. “Αυτό θα ήταν παραβίαση των κυρώσεων, άρα υψηλός κίνδυνος για τις εταιρείες” τόνισε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Διαφωνίες
Με βάση πάντως δημοσιεύματα σε μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία καταγράφονται διαφωνίες εντός της ΕΕ για την στάση που θα πρέπει να κρατηθεί έναντι της Ρωσίας και γι' αυτό άλλωστε αναμένεται η έκτακτη σύνοδος των ΥΠΕΝ των κρατών μελών. Μόνο βέβαια η Ουγγαρία έχει ανακοινώσει ότι θα πληρώσει σε ρούβλια με τις μεγάλες χώρες της ΕΕ να έχουν κρατήσει “σκληρή” στάση. Ωστόσο, το Bloomberg, με βάση ρωσικές πηγές, σημείωσε ότι 4 ευρωπαϊκές εταιρίες έχουν ήδη πληρώσει τη Gazprom σε ρούβλια ενώ 10 ακόμα εταιρίες έχουν δηλώσει ότι θα το πράξουν.Τα φορτία
Σε αυτό το έντονο σκηνικό αβεβαιότητας η Αθήνα εξετάζει εναλλακτικές, τόσο για την εγχώρια τροφοδοσία, όσο και για την ενεργειακή ασφάλεια της Βουλγαρίας όντας σε ανοικτή γραμμή με τις εταιρίες που έχουν μπροστά τους πληρωμές κι αναμένοντας τις αποφάσεις της ΕΕ.Έτσι στις 30 Απριλίου φορτίο LNG 85.000 KWh προορίζεται για λογαριασμό της Elpedison. Στις 2 Μαϊου προγραμματίζεται φορτίο 350.000 KWh για τη ΔΕΗ, κι έπονται φορτία 463.000 KWh της Mytilineos (στις 5 Μαϊου), και 500.000 KWh της ΔΕΠΑ στις 16 Μαϊου. Στις 18 Μαϊου φορτία LNG αναμένεται να καταφθάσουν στη Ρεβυθούσα για λογαριασμό της MET Energy EAD (για τη Βουλγαρία) και στις 25 Μάϊου προβλέπεται η εκφόρτωση ενός ακόμα φορτίου 535.000 της MYTILINEOS.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr