Ειδικότερα, η επικεφαλής εσόδων της Πολωνίας υποστήριξε ότι, παρά τις τροποποιήσεις, η Βαρσοβία εξακολουθεί να ανησυχεί ότι ο ελάχιστος φόρος μπορεί να τεθεί σε ισχύ χωρίς οι νέοι κανόνες να εμποδίζουν τις μεγάλες πολυεθνικές να καταγράφουν τα κέρδη τους στις χώρες με πιο ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα.
Σημειώνεται ότι σχεδόν 140 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, κατέληξαν σε συμφωνία τον Οκτώβριο για έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή της τάξεως του 15% στις πολυεθνικές.
Επίσης, συμφώνησαν να καταστήσουν δυσκολότερες τις διαδικασίες για εταιρείες όπως οι Google, Amazon, Alphabet και Meta να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε δικαιοδοσίες με χαμηλή φορολογία προκειμένου να καταβάλουν χαμηλότερη φορολογία.
Η Πολωνία ήταν μία από τις τέσσερις χώρες που εναντιώθηκαν τον Μάρτιο στην προσπάθεια να επέλθει συμβιβασμός, ωστόσο μετά από κάποιες τροποποιήσεις στη συμφωνία, η Σουηδία, η Εσθονία και η Μάλτα συμβιβάστηκαν με τις ευρωπαϊκές επιταγές.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η Γαλλία, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία της Ε.Ε., έχει πιέσει για γρήγορη εφαρμογή της συμφωνίας, όπου τα φορολογικά ζητήματα απαιτούν ομόφωνη έγκριση, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα μέχρι σήμερα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr