Μετά τη φρίκη που φέρεται να διαπράχθηκε σε πόλεις έξω από το Κίεβο, αυξάνονται οι εκκλήσεις για να αρχίσει να χτυπά τη Ρωσία εκεί που πραγματικά πονάει: τις προσοδοφόρες εξαγωγές πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου.
Η Λιθουανία προσπαθεί να δώσει το παράδειγμα, καθιστώντας την πρώτη χώρα της ΕΕ που τερματίζει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο.
Μια γαλλική οικονομική μελέτη έδειξε ότι η διακοπή των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας θα είχε «μέτριο» αντίκτυπο για τη Γαλλία και «μέτριο» για τη Γερμανία. Το χτύπημα θα ήταν μεγαλύτερο για χώρες όπως η Λιθουανία, η Βουλγαρία, η Σλοβακία, η Φινλανδία και η Τσεχική Δημοκρατία.
Στις χώρες που προβληματίζονται έντονα είναι φυσικά και η Ελλάδα, που πληρώνει ήδη ακριβά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και αναζητά λύσεις απεξάρτησης, που όμως, απαιτούν χρόνο.
Οι διπλωμάτες πρόκειται να συζητήσουν για πρόσθετες κυρώσεις αύριο, αλλά αυτές πιθανότατα δεν θα περιλαμβάνουν προς το παρόν την ενέργεια, κάτι που θα ισοδυναμεί με αυστηροποίηση των υφιστάμενων μέτρων.
«Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τις κυρώσεις κατά της Μόσχας και τη στήριξη προς το λαό της Ουκρανίας», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου σε συνέντευξη Τύπου στο Λουξεμβούργο, μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης τη Δευτέρα.
Στο Εurogroup συζητήθηκαν οι συνέπειες που έχει ο πόλεμος στην οικονομία της ευρωζώνης, καθώς και η αβεβαιότητα που δημιουργεί για τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις, συζητήθηκε η αύξηση στις τιμές της ενέργειας, αλλά και των τροφίμων, καθώς και η διαταραχή στις αλυσίδες εφοδιασμού.
Τα κράτη – μέλη πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για να ελαφρύνουν τις επιπτώσεις, κυρίως στους πιο ευάλωτους, είπε ο Π. Ντόναχιου.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr