Περισσότεροι από 600 ιστότοποι που ανήκουν στο υπουργείο Άμυνας του Κιέβου και σε άλλους φορείς υπέστησαν χιλιάδες απόπειρες παραβίασης που συντονίστηκαν από την κινεζική κυβέρνηση, σύμφωνα με την υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας, την SBU.
Σε μια προφανή ένδειξη συνενοχής στην εισβολή, η κατασκοπευτική υπηρεσία αποκάλυψε ότι οι κινεζικές επιθέσεις ξεκίνησαν πριν από το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων και κορυφώθηκαν στις 23 Φεβρουαρίου, την ημέρα πριν τα ρωσικά στρατεύματα και τα τανκς περάσουν τα σύνορα.
Προσπάθεια χακαρίσματος και από τη Ρωσία
Η SBU δήλωσε ότι οι επιθέσεις της Κίνας επεδίωκαν να διεισδύσουν σε στόχους που κυμαίνονταν από τις συνοριακές δυνάμεις άμυνας μέχρι την εθνική τράπεζα και την αρχή σιδηροδρόμων. Είχαν σχεδιαστεί για να κλέψουν δεδομένα και να διερευνήσουν τρόπους για να κλείσουν ή να διαταράξουν ζωτικής σημασίας αμυντικές και πολιτικές υποδομές.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Times, που επικαλείται η ΕΡΤ, η Ρωσία προσπάθησε επίσης να παραλύσει τα δίκτυα υπολογιστών της Ουκρανίας και να θέσει σε κίνδυνο κυβερνητικούς ιστότοπους πριν από την εισβολή, αλλά η SBU δήλωσε ότι οι κινεζικές επιθέσεις θα μπορούσαν να διακριθούν από τα εργαλεία και τις μεθόδους, σήμα κατατεθέν της μονάδας κυβερνοπολέμου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.
Ερωτηθείς αν οι υπηρεσίες πληροφοριών της Βρετανίας γνώριζαν τις φερόμενες κινεζικές παραβιάσεις, κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε στους Times: «Το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας διερευνά αυτούς τους ισχυρισμούς με τους διεθνείς εταίρους μας».
Πηγές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ανέφεραν ότι οι πληροφορίες για κινεζική κυβερνοεπίθεση σε κυβερνητικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας πριν από τη ρωσική εισβολή ήταν ακριβείς. Η κινεζική πρεσβεία δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.
Είχε ενημερωθεί η Κίνα
Το Πεκίνο έχει αρνηθεί να καταδικάσει τον πρόεδρο Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία. Αναλυτές ανέφεραν ότι η Κίνα θα μπορούσε να τιμωρηθεί με δυτικές κυρώσεις εάν αποδειχθεί ότι υποστηρίζει τον πόλεμο.
Όταν ο πρόεδρος Σι φιλοξένησε τον Πούτιν κατά την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου στις 4 Φεβρουαρίου, οι δύο άνδρες υπέγραψαν κοινή δήλωση στην οποία δήλωναν ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών δεν έχουν «όρια» και δεν έχουν «απαγορευμένους τομείς συνεργασίας». Ο Σι αρνήθηκε ότι ζήτησε από τον Πούτιν να καθυστερήσει την εισβολή μέχρι το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων.
Λίγο αργότερα, σύμφωνα με την SBU, η ουκρανική κυβέρνηση παρατήρησε μια έξαρση των επιθέσεων εκμετάλλευσης δικτύων υπολογιστών (CNE), οι οποίες χρησιμοποιούνται συνήθως για αναγνώριση και κατασκοπεία.
Η SBU μοιράστηκε με τους Times μια σειρά από υπομνήματα πληροφοριών, που πιστεύεται ότι προετοιμάστηκαν από άλλη χώρα, τα οποία περιγράφουν την κλίμακα και τη φιλοδοξία του χακαρίσματος. Εντόπισαν βασικούς στρατιωτικούς στόχους, όπως το Ουκρανικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας και την Κρατική Συνοριοφυλακή, καθώς και πολιτικές υπηρεσίες, όπως η εθνική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών. Ένα σημείωμα περιγράφει την επίθεση στις πυρηνικές υποδομές της Ουκρανίας.
«Οι εισβολές που προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία περιλαμβάνουν τις εκστρατείες CNE που στοχεύουν στην Κρατική Πυρηνική Ρυθμιστική Αρχή της Ουκρανίας, την Κρατική Πυρηνική Ρυθμιστική Επιθεώρηση και τον ουκρανικό ιστότοπο ερευνών που επικεντρώνεται στα επικίνδυνα απόβλητα», ανέφερε το υπόμνημα.
Η χρονική στιγμή φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι η Μόσχα είχε ήδη ενημερώσει το Πεκίνο για τα σχέδια εισβολής της, ανέφεραν ειδικοί σε θέματα κυβερνοασφάλειας. «Ακούγεται σαν να μην τους ένοιαζε ότι γίνονταν αντιληπτοί – είχαν στόχο να εισέλθουν και να πάρουν αυτό που χρειάζονταν το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Τομ Χέγκελ, ανώτερος ερευνητής απειλών στην SentinelOne, μια αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας.
Η «κυβερνοάμυνα» της Ουκρανίας
Τα περιστατικά αυτά θα εξηγούσαν την έξαρση της δυτικής διπλωματίας με το Πεκίνο τον περασμένο μήνα, καθώς οι ρωσικές βόμβες και το πυροβολικό σφυροκοπούσαν ουκρανικές πόλεις, ισοπεδώνοντας τη Μαριούπολη και σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους. Ο Άντονι Μπλίνκεν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, τηλεφώνησε στον Γουάνγκ Γι, τον Κινέζο ομόλογό του, στις 5 Μαρτίου για να παροτρύνει το Πεκίνο να πάρει αποστάσεις από τον πόλεμο.
Η ρητορική των ΗΠΑ σκλήρυνε στη συνέχεια, με τον πρόεδρο Μπάιντεν να προειδοποιεί την Κίνα για «σοβαρές συνέπειες» εάν παράσχει υλική υποστήριξη στη Ρωσία κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Σι στις 22 Μαρτίου.
Την Παρασκευή οι Ευρωπαίοι ηγέτες πραγματοποίησαν σύνοδο κορυφής με την Κίνα για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, προτρέποντας το Πεκίνο να επιλέξει μεταξύ των δυτικών εμπορικών εταίρων του ή του γεωπολιτικού συμμάχου του στο Κρεμλίνο. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετέφερε στον Σι τις ανησυχίες του μπλοκ για την Ουκρανία.
Οι ειδικοί δήλωσαν ότι τους τελευταίους μήνες αυξήθηκε η ικανότητα της Ουκρανίας να καταγράφει και να αμύνεται από κυβερνοεπιθέσεις.
Ο Χουάν Αντρές Γκερέρο-Σαάντε, κύριος ερευνητής απειλών της SentinelOne, δήλωσε: «Τα εύσημα στην ουκρανική κυβέρνηση, δεν ξέρω τι έχουν κάνει με [την] ομάδα αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών σε υπολογιστές, αλλά το σκοτώνουν. Είναι πολύ πιθανό ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ βοηθά ή ότι έχουν άλλες εταιρείες στο έδαφος – κανείς από όσους γνωρίζουμε δεν το έχει παραδεχτεί ακόμη. Κάτι συμβαίνει εκεί».
Οι αναλυτές έχουν προβληματιστεί από την αποτυχία των χάκερς να αποσυναρμολογήσουν την τεχνολογία που βρίσκεται πίσω από τις υποδομές της Ουκρανίας, ιδίως δεδομένου ότι το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας υπέστη ισχυρή επίθεση το 2015 και ότι οι κυβερνητικοί ιστότοποι παραβιάστηκαν τον Ιανουάριο, πέντε εβδομάδες πριν από την έναρξη της εισβολής.
Η απάντηση έγκειται, τουλάχιστον εν μέρει, στο ότι η Δύση ενίσχυσε την υποστήριξη για την άμυνα της χώρας, καθώς οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούσαν ότι επίκειται εισβολή. Τον Οκτώβριο οι ΗΠΑ έστειλαν στην Ουκρανία ιδιώτες εργολάβους της Silicon Valley και στρατιώτες της Army Cyber Command για να ενισχύσουν την κυβερνοάμυνα της χώρας. Αποσύρθηκαν τον Ιανουάριο, καθώς οι χώρες απέσυραν διπλωματικό και στρατιωτικό προσωπικό από τη χώρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr