Οι κινεζικές Αρχές αποφάσισαν να επιβάλουν το lockdown, το πιο εκτεταμένο εδώ και δύο χρόνια, από τότε δηλαδή που ξέσπασε η πανδημία στην Γουχάν, για να θέσουν υπό έλεγχο μια έξαρση κρουσμάτων στη Σαγκάη και να πραγματοποιήσουν μαζικά τεστ.
Το lockdown θα πραγματοποιηθεί κλιμακωτά, σε δύο φάσεις. Η οικονομική ζώνη Pudong της Σαγκάης, καθώς και κοντινές περιοχές θα παραμένουν κλειστές από Δευτέρα έως Παρασκευή, ενώ παράλληλα θα διενεργούνται μαζικά τεστ. Στη δεύτερη φάση του lockdown, η τεράστια περιοχή του κέντρου δυτικά του ποταμού Huangpu, θα ξεκινήσει το δικό της πενθήμερο lockdown την Παρασκευή.
Τι εκτιμούν οι αναλυτές
Αναλυτές εκτιμούν ότι οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι τεράστιες, ειδικά για τις επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τις καταναλωτικές δαπάνες. Ωστόσο, άλλοι οικονομολόγοι λένε ότι η βιομηχανία της πόλης μπορεί να αντέξει σε μεγάλο βαθμό, μετριάζοντας τις απειλές για την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το μέτρο μπορεί να στοιχίσει στην Κίνα έως και 46 δισ. δολάρια το μήνα ή να φέρει μείωση 3,1% στο ΑΕΠ. Μάλιστα, λένε ότι αυτά τα νούμερα αυτά μπορεί να διπλασιαστούν εάν τα περιοριστικά μέρα επεκταθούν και σε άλλες πόλεις.
Από τους κλάδους που αναμένεται να πληγούν περισσότερο είναι αυτοί των υπηρεσιών και των μικρών επιχειρήσεων, καθώς οι κάτοικοι δεν θα μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους στη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
«Ο COVID μειώνει την εμπιστοσύνη και τις προσδοκίες των ανθρώπων για δαπάνες» δήλωσε ο Bruce Pang, επικεφαλής μακροοικονομικής και στρατηγικής έρευνας στην China Renaissance Securities. Επισήμανε επίσης τις επιπτώσεις στις βιομηχανίες που στηρίζονται σε προσωπικές και κοινωνικές συγκεντρώσεις, ειδικά στον τομέα της εστίασης.
Η αξία της Σαγκάης
Ως σημαντικός οικονομικός και εμπορικός κόμβος, η Σαγκάη συνεισφέρει 3,8% στο ΑΕΠ της Κίνας. Είναι επίσης η δεύτερη πλουσιότερη πόλη, μετά από το Πεκίνο, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής.
Οι οικονομολόγοι υποβάθμισαν τις ετήσιες προβλέψεις για την Κίνα, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται. Το πλήγμα έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται στα οικονομικά αποτελέσματα επιχειρήσεων όπως και σε χρηματιστηριακούς δείκτες, την ώρα που η κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις.
Εκτιμάται επίσης ότι η ζημιά στην κατανάλωση μπορεί να είναι μεγαλύτερη, κάτι που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την εκτίμηση για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5,5%.
Ακόμη και πριν ανακοινωθεί το lockdown στη Σαγκάη, η Nomura Holdings Inc. προειδοποίησε ότι η οικονομία της Κίνας αντιμετωπίζει τις χειρότερες πιέσεις από την έναρξη της πανδημίας. Οι αναλυτές της τράπεζας έκρουσαν καμπανάκι κινδύνου λέγοντας ότι οι αγορές θα πρέπει να ανησυχούν για μια πιθανή διολίσθηση της ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο, καθώς υποβάθμισαν τις τριμηνιαίες προβλέψεις για το υπόλοιπο του έτους.
Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, «το lockdown στη Σαγκάη και τα μέτρα που οδήγησαν σε αυτό θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην κινεζική οικονομία», ενώ εκφράζονται φόβοι και για το αρνητικό κλίμα που δημιουργείται. Μέχρι στιγμής, το lockdown επιτρέπει τη συνέχιση των εργασιών σε τράπεζες και στα λιμάνια. Οτιδήποτε επιπλεόν από το τρέχον σχέδιο μπορεί να βάλει την κινεζική οικονομία σε μεγαλύερο κίνδυνο».
Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις
Πιο αισιόδοξοι αναλυτές εκτιμούν ότι η Κίνα μπορεί να περιορίσει τη ζημιά, αν το lockdown δεν διαρκέσει περισσότερο από τρεις εβδομάδες.
Το λιμάνι της Σαγκάης, το μεγαλύτερο στον κόσμο, εξακολουθεί να λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ. Η κινεζική εταιρεία κατασκευής τσιπ «Semiconductor Manufacturing International Corp» συνεχίζει κανονικά την λειτουργία της, ωστόσο η Tesla Inc ανέστειλε την παραγωγή τη Δευτέρα, για τέσσερις ημέρες.
Αυτό που επισημαίνουν οικονομολόγοι είναι ότι το κλίμα θα βελτιωνόταν εάν η κυβέρνηση έδινε έναν ακριβή οδικό χάρτη για το πώς σκοπεύει να πορευτεί το επόμενο διάστημα, σημειώνοντας παράλληλα ότι ίσως μια πολιτική μηδενικής ανοχής σε κρούσματα δεν είναι παραγωγική:
«Η κύρια αβεβαιότητα είναι το γεγονός ότι δεν είναι ξεκάθαρος ο αγώνας της Κίνας κατά του COVID. Η πολιτική μηδενικής ανοχής είναι πιθανόν να μην είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα όσον αφορά το οικονομικό κόστος και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων» ανέφερε ο Zhang Zhiwei, επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της Pinpoint Asset Management Ltd..
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr