Η DW έχει συμπεριληφθεί σε λίστα MME που είναι γνωστά ως «ξένοι πράκτορες» στη Ρωσία. Η καταχώριση εμφανίστηκε στον ιστότοπο του ρωσικού υπ. Δικαιοσύνης. Η απόφαση ελήφθη «βάσει εγγράφων αρμόδιων αρχών», ανέφερε το ρωσικό υπ. Δικαιοσύνης σε σχετική ανακοίνωση τη Δευτέρα, χωρίς να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες.
Ο Γενικός Διευθυντής της DW Πέτερ Λίμπουργκ καταδίκασε την κίνηση αυτή, χαρακτηρίζοντας την «αναμενόμενη». Πρόκειται «για ένα ακόμη βήμα, το οποίο αποτελεί επίθεση στην ελευθερία του Τύπου και μια νέα προσπάθεια αποκοπής του ρωσικού πληθυσμού από την ελεύθερη ενημέρωση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πέτερ Λίμπουργκ.
Σταματά η ανεξάρτητη ενημέρωση
Σύμφωνα με τον Πέτερ Λίμπουργκ: «Όλα άρχισαν με το αναγκαστικό κλείσιμο των στούντιό μας στη Μόσχα στις αρχές Φεβρουαρίου, ακολούθησε το κλείσιμο των ιστοσελίδων μας στη Ρωσία σε όλες τις γλώσσες, έπειτα ο αποκλεισμός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τώρα έρχεται ο χαρακτηρισμός μας ως ‘ξένο πράκτορα’. Ωστόσο τίποτα από όλα αυτά δεν μας εμποδίζει από το να συνεχίσουμε να μεταδίδουμε ανεξάρτητα και σε βάθος από το νέο στούντιό μας στη Λετονία, όπως και από τη Γερμανία. Γι αυτό θα πρέπει να καταβάλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια για να αποφύγουμε τη λογοκρισία και τον αποκλεισμό στο μέλλον. Αυτό περιλαμβάνει ήδη χρήση λογισμικών VPN, όπως το Psiphon ή το πρόγραμμα περιήγησης Tor».
Από την πλευρά του ο Κρίστιαν Τρίπε, επικεφαλής του Προγράμματος Ανατολικής Ευρώπης της DW αναφέρει: «H ρωσική κυβέρνηση προφανώς κήρυξε πόλεμο πληροφοριών απέναντι στην DW, όπως είχε ανακοινώσει στις αρχές Φεβρουαρίου, ως μέρος των αντιποίνων στην απαγόρευση του τηλεοπτικού σταθμού RT DE στη Γερμανία.Εμείς, οι δημοσιογράφοι, συνεχίζουμε τη δουλειά μας και παρέχουμε αξιόπιστες πληροφορίες για το κοινό μας στη Ρωσία».
Το ιστορικό της απαγόρευσης
Συγκεκριμένα στις 3 Φεβρουαρίου η Ρωσία απαγόρευσε τη μετάδοση της DW στη Ρωσία. Έτσι έκλεισαν τότε τα γραφεία της DW στη Μόσχα, με τους δημοσιογράφους να επιστρέφουν τις διαπιστεύσεις τους, γεγονός που κατέστησε αδύνατο τη συνέχιση της εργασίας τους στη Ρωσία. Σε όλα αυτά προστέθηκε τώρα ο χαρακτηρισμός «ξένος πράκτορας», όπως συνέβη και σε πάνω από 100 δημοσιογραφικούς οργανισμούς και προσωπικότητες των ΜΜΕ. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται το αμερικανικό δίκτυο Voice of America, το Radio Free Europe/ Liberty Radio, αλλά και η ρωσόφωνη πύλη ειδήσεων Meduza με έδρα στη Ρίγα της Λετονίας.
Από τη στιγμή που ένας δημοσιογραφικός οργανισμός ή δημοσιογράφος χαρακτηρισθεί στη Ρωσία ως «ξένος πράκτορας» οφείλει βάσει νόμου να περιλαμβάνει σε κάθε ανάρτηση, ακόμη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετική σήμανση. Επίσης όσοι περιλαμβάνονται στη λίστα οφείλουν να προσκομίζουν κάθε έξι μήνες στοιχεία για τη χρηματοδότησή τους και να υφίστανται λογιστικό έλεγχο.
Στις 4 Μαρτίου, η ρωσική Αρχή ΜΜΕ και Τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor μπλόκαρε πολλά μέσα ενημέρωσης στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων της DW και του BBC. Στις αρχές Μαρτίου η DW ανακοίνωσε τη μετεγκατάσταση του γραφείου της από Μόσχα στη Ρίγα της Λετονίας. Ο Γιούρι Ρεσέτο, επικεφαλής του γραφείου της Μόσχας, παραμένει επικεφαλής του νέου γραφείου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr