Σύμφωνα με το Politico, οι «27» κατέληξαν σε συμβιβασμό για τα αιτήματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Οι δύο χώρες ζήτησαν να μπουν σε καθεστώς εξαίρεσης λόγω της μορφολογίας τους εδάφους καθώς τα Πυρηναία όρη χωρίζουν την Ιβηρική με τη Γαλλία και δεν είναι εφικτό να είναι συνδεδεμένες στο ενεργειακό δίκτυο με αποτέλεσμα να ζητούν την εξαίρεση από τη σύνδεση των τιμών της ενέργειας.
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι ηγέτες της ΕΕ χορήγησαν στην Ισπανία και την Πορτογαλία ειδική άδεια να διαχειρίζονται τις δικές τους τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι αυτό ήταν εφικτό επειδή αυτές οι δύο χώρες έχουν σχετικά υψηλό μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό τους μείγμα και πολύ λίγες διασυνδέσεις με άλλα μέρη του δικτύου της ΕΕ.
{https://twitter.com/BarendLeyts/status/1507423509823250432}
«Είμαστε ενωμένοι», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην έναρξη της συνέντευξης Τύπου λήξης της συνόδου κορυφής, σημειώνοντας ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ ήταν σε πλήρη συμφωνία μεταξύ τους και με τους δυτικούς συμμάχους, απαντώντας στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία με απόφαση για την επιβολή σκληρών κυρώσεων.
Για φρικαλεότητες του Πούτιν έκανε λόγο η Φον Ντερ Λάιεν, ενώ εξήρε την στάση του προέδρου Ζελένσκι, λέγοντας πως οι δημοκρατίες στέκονται ενωμένες ενάντια στον πόλεμο της Ρωσίας. Οι κυρώσεις πλήττουν βαθιά την ρωσική οικονομία, είπε, ενώ η ενίσχυση στους Ουκρανούς, απαραίτητα πρέπει να συμπεριλαμβάνει την βοήθεια στα εκατομμύρια των προσφύγων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο της Συνόδου Κορυφής επιτρέπει στις χώρες να ειδοποιούν την Κομισιόν αν θέλουν να πάρουν μέτρα που θα πηγαίνουν κόντρα στους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει την εντολή να προβαίνει σε κοινές αγορές ενέργειας, προκειμένου να επιτρέψει στην Ε.Ε. να έχει καλύτερο έλεγχο στον ενεργειακό εφοδιασμό της και στην αντιμετώπιση των τιμών της ενέργειας. Ο Μακρόν είπε επίσης ότι υπάρχει ανάγκη να βελτιωθεί η αποσύνδεση μεταξύ της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου.
Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είπε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητήσει με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη επιλογές για να χαλαρώσει η κρίση στην αγορά ενέργειας που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης μιας πρότασης για επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές φυσικού αερίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr