Με την κίνηση αυτή ο Πούτιν προσπαθεί ουσιαστικά να παρακάμψει ένα σημαντικό μέρος των κυρώσεων που έχει επιβάλλει η Ευρώπη στη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.
«Η Ρωσία θα συνεχίσει, φυσικά, να προμηθεύει φυσικό αέριο σύμφωνα με τους όγκους και τις τιμές...που καθορίζονται σε προηγούμενα συμβόλαια», είπε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνάντησης με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης.«Οι αλλαγές θα επηρεάσουν μόνο το νόμισμα πληρωμής, το οποίο θα αλλάξει σε ρωσικά ρούβλια», είπε.
Οι αγορές αντέδρασαν με σχετικό... πανικό και η τιμή του φυσικού αερίου ανέβηκε ξαφνικά.
Όπως μεταδίδει το Reuters, στην ολλανδική αγορά φυσικού αερίου, το συμβόλαιο για τον επόμενο μήνα κατέγραψε άλμα 23% στα 122 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), ενώ η τιμή για το δεύτερο τρίμηνο εκτινάχθηκε κατά 16% στα 113,65 ευρώ/MWh.
Για το λόγο αυτό και υπήρξε άμεση αντίδραση από τη Γερμανία, που σχολίασε πως η απαίτηση του Ρώσου προέδρου να πληρώσουν οι «μη φιλικές» χώρες το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια αποτελεί αθέτηση των όρων των συμβολαίων.
Όπως μεταδίδει το Reuters, , ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ τόνισε ότι θα συζητήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους ποια θα είναι η απάντηση.
Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται άλλωστε να συζητήσουν το αίτημα της Ρωσίας οι «μη φιλικές χώρες» να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο, κατά τη διήμερη σύνοδο κορυφής που θα ξεκινήσει αύριο (24/3) στις Βρυξέλλες, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Την ίδια ώρα, η Ιταλία απάντησε επίσης αρνητικά στα σχέδια του Πούτιν: Ο οικονομικός σύμβουλος του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, Φραντσέσκο Γκιαβάτσι, διαμήνυσε την Τετάρτη ότι η Ιταλία δεν προτίθεται να πληρώσει το ρωσικό αέριο σε ρούβλια.
«Η άποψη μου είναι ότι θα πληρώσουμε σε ευρώ γιατί το να πληρώσουμε σε ρούβλια θα ήταν ένας τρόπος να παρακαμφθούν οι κυρώσεις, οπότε πιστεύω ότι συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ» τόνισε σύμφωνα με το Bloomberg ο κ. Γκιαβάτσι.
Πρόκειται, πάντως, για μία κίνηση του Πούτιν στη σκακιέρα που φέρνει αντιδράσεις και αναμένονται με ενδιαφέρον τα επόμενα βήματα.
Σε κάθε περίπτωση η Ευρώπη σκοπεύει να δημιουργήσει μια Task Force για κοινές αγορές φυσικού αερίου σε επίπεδο ΕΕ, κατά τρόπο εμπνευσμένο από την εμπειρία από την πανδημία COVID-19, όπου η δράση σε όλη την ΕΕ ήταν ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση επαρκών προμηθειών εμβολίων για όλους.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr