Να σφυρηλατήσει τη συνοχή της Ευρώπης σε μια δύσκολη συγκυρία επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταβάλλοντας εργώδη προσπάθεια τις τελευταίες μέρες ώστε η Σύνοδος Κορυφής να άρει αντιθέσεις και δώσει διέξοδο στο ενεργειακό αδιέξοδο της Ένωσης.
Έτσι, στο φόντο και των προτάσεων που έχει καταθέσει ο Ευρωπαϊκός Νότος τις τελευταίες μέρες και που απέχουν σημαντικά από τις απόψεις χωρών, όπως η Γερμανία ή η Ολλανδία, ήδη, η Κομισιόν έχει προσπαθήσει να βρει σημεία συναίνεσης ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει στα όρια τιμών στο φυσικό αέριο, στη φορολόγηση των “ουρανοκατέβατων” κερδών αλλά και στον τρόπο με τον οποίο τιμολογείται η ενέργεια που παράγεται από το φυσικό αέριο.
Είναι ενδεικτικό ότι χώρες όπως η Ισπανία επιδιώκουν αποσύνδεση των τιμών ρεύματος από τις τιμές αερίου και μάλιστα διαμηνύεται ότι ενδεχομένως, εάν δεν υπάρχουν αποφάσεις, θα γίνουν μονομερείς κινήσεις, που ενδεχομένως να πλήξουν ένα βασικό πυλώνα ευρωπαϊκής πολιτικής, τον ενεργειακό. Επίσης οι άλλες χώρες του Νότου επιδιώκουν και τη σύσταση ενός κοινού κουμπαρά, την επέκταση της ρήτρας διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας αλλά και βέβαια την επιβολή πλαφόν στις διακυμάνσεις τιμών αλλά και την φορολόγηση όσων αποκομίζουν μεγάλα κέρδη λόγω συγκυρίας. Κάτι που έχει θέσει μετ΄ επιτάσεως και η Ελλάδα που αναμένει τον "Ευρωπαϊκό μανδύα" για να δει πώς θα διαχειριστεί τα θέματα ακρίβειας που μαστίζουν την αδύναμη ακόμη οικονομία της.
«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από λίγες εβδομάδες, ήταν το δεύτερο τέτοιο γεγονός τα τελευταία δύο χρόνια, με το πρώτο να είναι η πανδημία. Αυτή η τέλεια καταιγίδα ήρθε σε μια περίοδο όπου οι προκλήσεις εξακολουθούν να είναι σημαντικές και τόσο η ελληνική όσο και η ευρωπαϊκή οικονομία καθώς και ο χρηματοπιστωτικός τους τομέας ανακάμπτουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Δημιουργεί στασιμοπληθωριστικές τάσεις και διλήμματα νομισματικής πολιτικής για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και δημοσιονομικά, ενεργειακά και αμυντικά διλήμματα για την ευρωζώνη και τις εθνικές κυβερνήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά χθες ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας στο Moneyreview Banking Summit.
Κοινές προμήθειες
Εκεί που πάντως διαφαίνεται σύγκλιση είναι η διαμόρφωση ενός μηχανισμού κοινών προμηθειών αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως έγινε με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Επίσης, με βάση τα κείμενα που διέρρευσαν προτάσσεται η υποχρέωση των κρατών μελών για σύναψη συμβολαίων αποθήκευσης φυσικού αερίου σε ποσοστό 15% της ετήσιας κατανάλωσης με τη προώθηση μιας διαδικασίας πιστοποιήσεων εταιριών που θα μπορούν να “κλειδώνουν” συμβόλαια, ειδικά σε όσα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν αποθηκευτικούς χώρους, όπως η Ελλάδα.
Επίσης με βάση το πλάνο που έχει κατατεθεί στους ηγέτες προσδιορίζεται σε ποσοστό 90% η πληρότητα των αποθηκευτικών χώρων, μέσα από μια σειρά προμηθειών έως την 1η Οκτωβρίου.
Γιώργος Αλεξάκης
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr