Οπως αναφέρει, περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες, αναζητώντας καταφύγιο σε γειτονικές χώρες και μετά σε όλη την Ευρώπη.
Υπολογίζεται ότι το 90% από αυτούς είναι γυναίκες και παιδιά.
Ωστόσο, η άνευ προηγουμένου ροή προσφύγων από την Ουκρανία, θέτει σημαντικές υλικοτεχνικές προκλήσεις τόσο για τα κρατικά ιδρύματα όσο και για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, ιδίως σε χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία.
Οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών πρώτης γραμμής και δημοσιογράφοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ύποπτες περιπτώσεις εμπορίας ανθρώπων που αφορούν Ουκρανούς πρόσφυγες.
Υπάρχουν αναφορές για διακινητές που στοχεύουν παιδιά χωρίς γονείς που φεύγουν από την Ουκρανία, και πολλά από αυτά τα παιδιά αγνοούνται επί του παρόντος, μετά την εσπευσμένη εκκένωση ορφανοτροφείων και ανάδοχων κατοικιών.
Η Helga Gayer, Πρόεδρος της GRETA, δήλωσε: «Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στις χώρες που υποδέχονται Ουκρανούς πρόσφυγες πρέπει να ενημερωθούν για τους κινδύνους της εμπορίας ανθρώπων και της εκμετάλλευσης.
Πρέπει να ληφθούν επείγοντα μέτρα για την ενίσχυση του συντονισμού στα συνοριακά περάσματα και τις εγκαταστάσεις υποδοχής και για τη διασφάλιση της ακριβούς καταγραφής των προσφύγων και της πρόσβασής τους στα απαραίτητα έγγραφα, άδειες παραμονής και βασικές υπηρεσίες».
Οι δομές υποδοχής των προσφύγων πρέπει να διασφαλίζουν ότι ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους, σε γλώσσα που μπορούν να κατανοήσουν και ότι τους παρέχεται ψυχολογική και υλική υποστήριξη.
Οι αρχές πρέπει να λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν τις δόλιες προσφορές μεταφοράς, διαμονής και εργασίας και να ενισχύσουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας για τα ασυνόδευτα παιδιά, συνδέοντάς τα με τα εθνικά συστήματα παιδικής προστασίας», πρόσθεσε.
Νικος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr