Όπως είπε ο Στέφεν Χέμπερστράιτ, οι δύο αρχηγοί κρατών της ΕΕ κάλεσαν τον Πούτιν, όπως έκαναν την περασμένη εβδομάδα, για άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
Πρέπει να σημειωθεί πως ο Σολτς, πριν τη συνομιλία του με τον Πούτιν, είχε μιλήσει με το Ζελένσκι, σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο.
Από την πλευρά του ο Πούτιν, τους ενημέρωσε για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου και απάντησε στις ανησυχίες τους για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Δεν παρέλειψε μάλιστα να κατηγορήσει τις ουκρανικές δυνάμεις για "κατάφωρες παραβιάσεις" του ανθρωπιστικού δικαίου, απαντώντας στις εν λόγω ανησυχίες τους, όπως είπε το Κρεμλίνο.
Ο Πούτιν έκανε λόγο για "εξωδικαστικές δολοφονίες αντιφρονούντων", για "απαγωγές αμάχων" και τη "χρήση τους ως ανθρώπινες ασπίδες", όπως και για την "ανάπτυξη βαρέων όπλων σε κατοικημένες περιοχές, κοντά σε νοσοκομεία, σχολεία και παιδικούς σταθμούς", επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Κατηγόρησε, επίσης, τα ουκρανικά "εθνικιστικά τάγματα" ότι "διαταράσσουν συστηματικά τις επιχειρήσεις διάσωσης και εκφοβίζουν τους αμάχους που προσπαθούν να εκκενώσουν" τις εμπόλεμες ζώνες.
"Ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρότρυνε τον Μακρόν και τον Σολτς να ασκήσουν επιρροή στις αρχές του Κιέβου για να τερματίσουν αυτές τις εγκληματικές ενέργειες", συμπλήρωσε η ρωσική προεδρία.
Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος τους ενημέρωσε σχετικά με την κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, ενώ οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή, ανέφερε το Κρεμλίνο.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η ρωσική πλευρά δεν έδειξε προθυμία να τερματίσει τον πόλεμο με την Ουκρανία, σύμφωνα με αξιωματούχο της γαλλικής προεδρίας.
Οι Γάλλοι και Γερμανοί ηγέτες επανέλαβαν την έκκλησή τους για άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία ως προϋπόθεση για πλήρεις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr