Και πάλι, βέβαια, με τον ζόφο της ακρίβειας να απλώνεται στη Γηραίά Ήπειρο οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ότι διαφωνούν σε μια σειρά θεμάτων και ειδικά σε ζητήματα αμοιβαιοποίησης χρέους που θα χρησιμοποιούνταν για την στήριξη των ευρωπαίων πολιτών. Κι αυτό την ώρα που και οι “σκληροί” της ΕΚΤ, μετά τις χτεσινές ανακοινώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, φαίνεται να περνούν τη γραμμή τους για “σφίξιμο” της νομισματικής πολιτικής με ορίζοντα περιορισμού των προγραμμάτων ,ρευστότητας και ανόδου των επιτοκίων.
Υπενθυμίζεται ότι ο Εμανουέλ Μακρόν κατέθεσε πρόταση για την έκδοση ενός ευρωομολόγου τα έσοδα του οποίου θα διοχετεύεται στα κράτη – μέλη με τη μορφή προνομιακών δανείων για τη χρηματοδότηση των δαπανών τους λόγω της ενεργειακής κρίσης. Με την άποψη του Γάλλου Προέδρου τάχθηκαν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες του νότου, όπως η Ελλάδα αλλά και η Ιταλία με τον Μάριο Ντράγκι να δηλώνει πως ταυτίζεται απόλυτα με την πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν. “Πρέπει να απαντήσουμε σε όλα αυτά στηρίζοντας τις επιχειρήσεις και την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, με την ίδια πεποίθηση και ταχύτητα με την οποία στηρίξαμε την απάντηση στην Ρωσία” τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Η Γερμανική πλευρά που είχε σπεύσει προ ημερών να στείλει μήνυμα στις Βρυξέλλες με διαψεύσεις σχετικών δημοσιευμάτων αντιτάχθηκε και Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σόλτς υποστήριξε μια τέτοια κίνηση θα έθετε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους της κάθε χώρας. Στο πλευρό του Βερολίνου, όπως αναμενόταν, τάχθηκαν η Ολλανδία, Αυστρία και η Δανία. “Θα ακολουθήσουμε υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους για κάθε κράτος-μέλος, μεταξύ άλλων παρέχοντας κίνητρα για επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και είναι κρίσιμες για τους στόχους μας για το 2030” ανέφερε το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής.
Βέβαια όπως έδειξε και η εμπειρία του Ταμείου Ανάκαμψης τέτοιες κομβικές αποφάσεις παίρνουν χρόνο για να “χωνευτούν”.
Η ελληνική πρόταση
Στο μεταξύ η πρόταση του Πρωθυπουργού για ανώτατο όριο τιμών στις γνωστές ως τιμές διευκόλυνσης μεταφοράς τίτλων (TTF) ή στις υψηλότερες ιστορικές τιμές φυσικού αερίου, στον καθορισμό ορίων ημερήσιας τιμής κτλ, που έχουν στηρίξει, ως τώρα, χώρες όπως η Ισπανία και το Βέλγιο εντάσσεται στα "υπ΄ όψιν" της Κομισιόν εν όψει της νέας κατάθεσης απόψεων.
Συμφωνίες
Στα σημεία συμφωνίας των ηγετών είναι η αποδοχή ότι πρέπει να προχωρήσει η απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια. Μάλιστα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν έθεσε επί τάπητος ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα, με διακοπή των προμηθειών πετρελαίου και αερίου ως το 2027, λέγοντας ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει μια συνολική πρόταση ως το τέλος Μαϊου με παράλληλη αύξηση της διείσδυσης του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου αλλά και ενδεχόμενη νέα αντίληψη για τις ευρωπαϊκές πηγές ενέργειας, πέρα από τις ΑΠΕ, δηλαδή τα κοιτάσματα στην Αν. Μεσόγειο και τον East Med.