Το θέμα είχε θέσει, με ερώτηση της προς την Κομισιόν, η Ρουμάνα ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Maria Grapini, λίγο πριν την έναρξη του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου κι’ ενώ υπήρχε «στα σκαριά» σχέδιο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ), για στήριξη της απασχόλησης την περίοδο 2021-27!
Στην ερώτηση τονίζονταν ότι, η μακροχρόνια ανεργία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, τόσο για τους ανέργους όσο και για την οικονομική ανάπτυξη και τα δημόσια οικονομικά.
Οι άνθρωποι που παραμένουν άνεργοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες στην εύρεση εργασίας επειδή χάνουν τα κίνητρα, την αυτοπεποίθηση και τις δεξιότητές τους.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, για το έτος 2020, από τα 15 εκατομμύρια άτομα που αναζητούν εργασία στην ΕΕ, το 35% (5,3 εκατομμύρια άτομα) ήταν άνεργοι για τουλάχιστον 12 μήνες.
Οι οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία COVID-19 θα μπορούσαν να επιδεινώσουν αυτό το πρόβλημα. Στην ΕΕ, τα κράτη μέλη είναι εκείνα που είναι υπεύθυνα για τις πολιτικές απασχόλησης. Το ΕΚΤ είναι το κύριο χρηματοδοτικό μέσο της ΕΕ για τη στήριξη των μέτρων απασχόλησης που λαμβάνουν τα κράτη μέλη. Οι κανόνες για το νέο μέσο ΕΚΤ+ για την περίοδο 2021-2027 επιφέρουν ορισμένες αλλαγές προς το καλύτερο, όπως ο καθορισμός του προφίλ των ατόμων που αναζητούν εργασία και η αξιολόγηση των αναγκών τους.
Τι θα απαντήσει άραγε τώρα η Κομισιόν, μετά τις νέες δυσάρεστες εξελίξεις, για το πώς σχεδιάζει να εφαρμόσει τα νέα μέτρα του ΕΚΤ+ ώστε τα κράτη μέλη να ακολουθήσουν μια προσέγγιση που στοχεύει συγκεκριμένα τους μακροχρόνια ανέργους και τις ανάγκες τους, δεδομένων των μεγάλων ανισοτήτων που υπάρχουν σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο;
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr