Με το σύνθημα «να σώσουμε πάση θυσία το Βαρώσι» ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης ανακοίνωσε τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που από τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Ελληνοκύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είχε προτείνει στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, προκειμένου να αποτραπεί ο εποικισμός της Αμμοχώστου. Τα ΜΟΕ που προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά, έχοντας εισπράξει ήδη την αρνητική στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, περιλαμβάνουν λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και παράλληλη παράδοση της περίκλειστης πόλης της κατεχόμενης Αμμοχώστου στον ΟΗΕ. Ακόμα, σύμφωνα με την DW, η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι πρόθυμη να αποδεχθεί όπως το τελωνείο του λιμανιού της Αμμοχώστου τεθεί υπό την εποπτεία της ΕΕ, εφόσον παράλληλα η Άγκυρα ανοίξει τα δικά της λιμάνια στα υπό κυπριακή σημαία πλοία.
ΗΠΑ, Βρυξέλλες και μετά Βερολίνο
Το χαρτί της απευθείας εμπορικής σχέσης των Τουρκοκυπρίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση που παίζει η Λευκωσία στην προσπάθειά της να μεταπείσει την τουρκοκυπριακή πλευρά να μη συμπλεύσει με την Τουρκία στους σχεδιασμούς για εποικισμό της Αμμοχώστου, είναι από τα τελευταία διαθέσιμα στο τραπέζι του Κυπριακού. Σε ΗΠΑ και Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο ο κ. Κασουλίδης, στο επίκεντρο των επαφών του ήταν η διεθνής εκστρατεία της Κύπρου υπέρ των ΜΟΕ. Μάλιστα ο κ. Κασουλίδης έλαβε στήριξη από Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, αφήνοντας σκιές για το έργο του προκατόχου του στο πηδάλιο του Υπουργείου Εξωτερικών, και όπως όλα δείχνουν υποψήφιου προέδρου το 2023 Νίκου Χριστοδουλίδη. Επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ όπου παρουσίασε στον Αμερικανό ομόλογό του τα προτεινόμενα ΜΟΕ, ο κ. Κασουλίδης σε συνέντευξή του στις 16 Φεβρουαρίου στην κυπριακή έκδοση της εφημερίδας «Καθημερινή», σημείωσε ότι η πολιτική της επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας, η οποία ήταν παντιέρα του κ. Χριστοδουλίδη, έχει ήδη αναθεωρηθεί. Σύμφωνα με τον Κύπριο ΥΠΕΞ, «η συζήτηση περί κυρώσεων στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έχει εξαντληθεί, καθώς υπάρχουν κράτη που δεν επιθυμούν» τις κυρώσεις θεωρώντας τις αντιπαραγωγικές. «Εκείνο που χρειάζεται είναι Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» είναι το μήνυμα που δόθηκε στη Λευκωσία από τις Βρυξέλλες, υπέδειξε ο κ. Κασουλίδης, ο οποίος μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη δείχνουν να έχουν λάβει το μήνυμα.
Στο μεταξύ, όπως πληροφορείται η DW, πρόθεση του Υπουργού Εξωτερικών είναι η πραγματοποίηση επίσκεψης το αμέσως επόμενο διάστημα στο Βερολίνο, για ενημέρωση του Γερμανού ΥΠΕΞ για την αλλαγή στάσης της Κύπρου σε σχέση με την πολιτική των κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Δεδομένου ότι η Γερμανία είναι μία από τις χώρες που τάχθηκαν εναντίον της επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας, η Λευκωσία προσβλέπει στην γερμανική βοήθεια για τη συζήτηση των προτεινόμενων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Ίδιος Πρόεδρος, διαφορετικές πολιτικές
Κατηγορώντας την κυβέρνηση για αντιφατική πολιτική στο Κυπριακό το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης ΑΚΕΛ ζήτησε σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου και ενημέρωση για τα ΜΟΕ που προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Σε δήλωσή του στις 14 Φεβρουαρίου, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της Αριστεράς, βουλευτής Γιώργος Κουκουμάς υπενθύμισε τις δηλώσεις του κ. Χριστοδουλίδη το 2019 ότι το άνοιγμα της Αμμοχώστου ήταν υποτίθεται «επικοινωνιακό τέχνασμα» της Άγκυρας. Χαρακτηρίζοντας «ακριβό αντίτιμο» τα ΜΟΕ, ο κ. Κουκουμάς κατηγόρησε την κυβέρνηση Αναστασιάδη για αλλοπρόσαλλες πολιτικές που είναι επικίνδυνες για το μέλλον της Κύπρου. Προς απάντηση τόσο στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης όσο και στις αρνητικές προσεγγίσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, ο κ. Κασουλίδης επέμεινε στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» πως «η εξωτερική πολιτική δεν αλλάζει» και πως «δεν είναι τόσο εύκολο για τους Τ/Κ να απορρίψουν ελαφρά τη καρδία μία πρόταση, τη στιγμή που το κύριο αφήγημά τους είναι η ‘απομόνωση’».
Ακόμα πιο προχωρημένα… ΜΟΕ
Σημειώνεται ότι σε ανύποπτο χρόνο, μήνες πριν κληθεί ελέω εκλογών να αναλάβει εκ νέου τα καθήκοντα του ΥΠΕΞ, ο κ. Κασουλίδης σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση στις 15 Ιουλίου 2021 είχε προτείνει ένα ακόμα πιο προχωρημένο Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης προκειμένου να αλλάξει στάση η τ/κ πλευρά για την Αμμόχωστο. Όπως είχε δηλώσει τότε ο κ. Κασουλίδης, «θα μπορούσαμε αντί της παράδοσης του αεροδρομίου της Τύμπου στα Ηνωμένα Έθνη, να μετατρέψουμε την πρότασή μας ως ενέργεια της Κυπριακής Δημοκρατίας προς το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας για μετατροπή του αεροδρομίου της Τύμπου σε Διεθνές Αεροδρόμιο». Σημειώνεται ακόμα ότι διαχρονικά το ΑΚΕΛ, που μαζί με τον κυβερνώντα ΔΗΣΥ είναι τα δύο κόμματα που θεωρητικά στηρίζουν το προτεινόμενο από τον ΟΗΕ πλαίσιο λύσης του Κυπριακού για μία Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, διαφωνεί με οποιαδήποτε νομιμοποίηση της λειτουργίας του αεροδρομίου στην Τύπου, θεωρώντας ότι θα αποτρέψει μακροπρόθεσμα τους Τουρκοκύπριους από τη συνεργασία με τους Ελληνοκύπριους
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr