Σε πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ εκτιμάται ότι οι κυβερνήσεις όχι μόνο δεν πρέπει να συνεχίσουν να επιδοτούν την παραγωγή βιοκαυσίμων, αλλά πρέπει αντιθέτως να αρχίσουν σταδιακά να την καταργούν. Τα βασικά μειονεκτήματα των βιοκαυσίμων είναι ότι:
·οδηγούν αναπόφευκτα σε ανταγωνισμό ανάμεσα στην παραγωγή τροφής και καυσίμων, αυξάνοντας έτσι τις τιμές των τροφίμων
·απελευθερώνουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι εξοικονομούν διότι φυτεύονται σε τροπικά δάση και παρθένες περιοχές, που αποψιλώνονται ή καίγονται
·ο συνολικός περιβαλλοντικός αντίκτυπος της αιθανόλης και του βιοντίζελ πιθανόν να ξεπερνά αυτόν της βενζίνης και του ορυκτού ντίζελ όταν ληφθούν υπόψη οι υπόλοιπες περιβαλλοντικές παράμετροι όπως η όξυνση των εδαφών, η χρήση λιπασμάτων, η απώλεια βιοποικιλότητας και η τοξικότητα των φυτοφαρμάκων.
Τις επιφυλάξει έρχεται να εντείνει ακόμη περισσότερο πρόσφατη έρευνά του Γερμανού Νομπελίστα χημικού Paul Crutzen που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Atmospheric Chemistry and Physics Discussions, η οποία αποδεικνύει ότι η ανάπτυξη βιοκαυσίμων ενδέχεται να επιδεινώσει τις κλιματικές αλλαγές αντί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του φαινομένου. Αυτό συμβαίνει διότι η παραγωγή ενός λίτρου βιοκαυσίμου από τη γεωργική παραγωγή μπορεί να συνεισφέρει έως και δύο φορές περισσότερο στο φαινόμενο του θερμοκηπίου από ό,τι η καύση ενός ορυκτού καυσίμου.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρότεινε ως δεσμευτικό στόχο το 10% των καυσίμων στις μεταφορές να προέρχεται από βιοκαύσιμα. Με χθεσινό του ψήφισμα σχετικά με το χάρτη πορείας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιδοκίμασε αυτήν την πρόταση για προώθηση των βιοκαυσίμων στις μεταφορές, υπό τον όρο όμως ότι τα καύσιμα αυτά παράγονται με βιώσιμο τρόπο.
Μια τροπολογία που προβλέπει να διεξαχθεί πρώτα μια ολοκληρωμένη κλιματολογική, περιβαλλοντική, κοινωνική και γεωργική αξιολόγηση επιπτώσεων και μετά να αποφασίσει η ΕΕ αν θα προχωρήσει ή όχι στην τυχόν εφαρμογή ενός δεσμευτικού στόχου για τα βιοκαύσιμα, ψήφισαν 164 ευρωβουλευτές και μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, πράξη που επικροτήθηκε από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (BirdLife International, European Environmental Bureau, Friends of the Earth, Transport and Environment) που έχουν επιληφθεί του θέματος.
Αυτές οι περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις θεωρούν ότι ο σημαντικός αριθμός ευρωβουλευτών από όλο το πολιτικό φάσμα που υποστήριξαν την πρόταση για μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση επιπτώσεων πριν από την επιβολή οποιουδήποτε δεσμευτικού στόχου στέλνει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα στην Κομισιόν για περισσότερη επιφυλακτικότητα σε αυτό το σοβαρότατο θέμα.Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr