6 Φεβρουαρίου του 1952 και η Πριγκίπισσα Ελισάβετ στέφεται Βασίλισσα μόλις στα 25 της χρόνια μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα της, Βασιλιά Γεώργιου ΣΤ’. 70 χρόνια μετά, γίνεται η πρώτη μονάρχης στη Βρετανία που καταφέρνει να γιορτάσει το Πλατινένιο Ιωβηλαίο έχοντας 7 δεκαετίες στο «καθήκον». Όμως σήμερα, παραδόξως, μονοπωλεί κάτι άλλο το ενδιαφέρον στο βρετανικό τύπο και συγκεκριμένα η Δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλλα. Η Βασίλισσα Ελισάβετ, στην επιστολή της για την σημερινή επέτειο, εξέφρασε την «ειλικρινή επιθυμία» της να αποδοθεί στην Καμίλλα ο τίτλος της «βασιλικής συζύγου», όταν ο γιος της Πρίγκιπας Κάρολος αναλάβει τον θρόνο.
Κάπως έτσι, σύμφωνα με την DW, η Βασίλισσα έλυσε τον «γρίφο» για τον μελλοντικό επίσημο τίτλο της Καμίλλα. Η «Βασιλική σύζυγος» (Queen Consort) αναφέρεται στη σύζυγο του εν ενεργεία Βασιλιά και αυτό κατ’ επέκταση σημαίνει ότι Δούκισσα της Κορνουάλης θα προσφωνείται «Βασίλισσα Καμίλλα». Μέχρι τώρα υπήρχαν σκέψεις ότι η Καμίλλα, εξαιτίας του ότι είναι η δεύτερη σύζυγος του Καρόλου και διαζευγμένη, θα έπρεπε να λάβει απλά τον τίτλο της «Πριγκίπισσας» (Princess Consort).
Παράλληλα βέβαια μπαίνει και ένα τέλος στην αμφισβήτηση προς το πρόσωπο της Καμίλλας, καθώς για χρόνια υπήρχαν ερωτηματικά για την προσωπική σχέση της με την Βασίλισσα Ελισάβετ ενώ επιπλέον δεν είχε γίνει και πλήρως αποδεκτή από τον βρετανικό λαό ως αντικαταστάτρια της πολυαγαπημένης Πριγκίπισσας Νταϊάνα. Ο Πρίγκιπας Κάρολος αλλά και η Δούκισσα της Κορνουάλης δήλωσαν δια του αντιπροσώπου τους «ιδιαίτερη συγκίνηση και τιμή» για τη στήριξη της Βασίλισσας Ελισάβετ.
Τα σενάρια παραίτησης
Η ανακοίνωση έδωσε τροφή σε εκείνους που πιστεύουν ότι η Βασίλισσα ετοιμάζεται να παραιτηθεί, όντας 95 χρονών, κλείνοντας 70 χρόνια θητείας και έχοντας ήδη παραχωρήσει αρκετές αρμοδιότητες στον Πρίγκιπα Κάρολο. Σε μία άλλη ανάγνωση του μηνύματος όμως πολλοί θεωρούν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό να συμβεί καθώς σχεδόν στην αρχή της επιστολής της αναφέρει ότι, «μου δίνει ευχαρίστηση η ανανέωση της δέσμευσης που σας έδωσα το 1947 ότι η ζωή μου θα είναι πάντα αφιερωμένη στην υπηρεσία σας».
Όπως και να έχει η διαδοχή είναι κοντά και η κίνηση αυτή είναι σίγουρα μια προσπάθεια να μεταφέρει το επίκεντρο στο μέλλον της βασιλικής οικογένειας και να εξομαλύνει τη ταραχώδη κατάσταση που επικρατεί στο Μπάκινγχαμ, εξαιτίας των έκπτωτων της οικογένειας Χάρι και Άντριου. Σήμερα, η Βασίλισσα γιορτάζει μόνη της την επέτειό της στην εξοχική κατοικία στο Σαντρινγκάμ χωρίς να έχει τον Πρίγκιπα Φίλιππο στο πλευρό της και με τις επίσημες εκδηλώσεις του Πλατινένιου Ιωβηλαίου να είναι προγραμματισμένες τον Ιούνιο.
Η Βασίλισσα Ελισάβετ, στη μακροχρόνια πορεία της, έχει διορίσει 14 Βρετανούς πρωθυπουργούς, το 31% των Βρετανών υποστηρίζει ότι την έχει γνωρίσει ή την έχει δει από κοντά, εκτιμάται ότι πάνω από 1,5 εκατομμύριο κόσμου έχει παρευρεθεί σε ένα από τα πάρτι της, ενώ 23 διαφορετικές κέρινες «εκδοχές» της έχουν φιλοξενηθεί στο Madame Tussauds.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr