Στην ερώτηση της η ελληνίδα ευρωβουλευτής είχε επισημάνει ότι:
-Με τη συνεχιζόμενη και επιδεινούμενη πανδημία στην Ευρώπη, αντιμετωπίζουμε μία από τις πιο καταστροφικές προκλήσεις στη σύγχρονη εποχή – για τη ζωή και την υγεία μας, καθώς και για τις οικονομίες και, πάνω απ’ όλα, τις κοινωνίες μας.
-Σε αυτό πρωτόγνωρο περιβάλλον, ιατρικοί εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο εξακολουθούν να συλλέγουν επιστημονικά στοιχεία, όπως σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης, τη διάρκεια της ανοσίας, το χρονοδιάγραμμα των επαναληπτικών εμβολίων και τα ποσοστά των λοιμώξεων, ιδίως μεταξύ των ασυμπτωματικών φορέων του ιού.
Ρωτούσε δεν την Κομισιόν ανπροτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο δρομολόγησης μιας κοινής πολιτικής της ΕΕ σχετικά με τη διάρκεια (π.χ. 6 μήνες) και τη χρήση του πράσινου πιστοποιητικού, εναρμονίζοντας έτσι τις διαφορετικές προσεγγίσεις των διαφόρων χωρών της ΕΕ
Kαθώς και αν προτίθετα να εξετάσει το ενδεχόμενο υιοθέτησης κοινών μέτρων πολιτικής, σχετικά με τις προφυλάξεις για τις μετακινήσεις εντός της ΕΕ και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του Επιτρόπου
Απάντηση του κ. Reynders εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (21.1.2022)
Ο κανονισμός (ΕΕ) 2021/953 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ βασίζεται στο άρθρο 21 παράγραφος 2 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποσκοπεί στη διευκόλυνση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ΕΕ. Η εγχώρια χρήση των πιστοποιητικών COVID-19 για σκοπούς άλλους από τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ΕΕ δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού.
Στις 21 Δεκεμβρίου 2021 η Επιτροπή εξέδωσε κατ’ εξουσιοδότηση πράξη για την τροποποίηση του κανονισμού για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ θεσπίζοντας, για τους σκοπούς των ταξιδιών εντός της ΕΕ, δεσμευτική περίοδος αποδοχής 270 ημερών για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που αποδεικνύουν την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου.
Σύμφωνα με το άρθρο 168 παράγραφος 7 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για τη διαμόρφωση της εθνικής πολιτικής τους στον τομέα της υγείας, καθώς και την οργάνωση και την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών και ιατρικής περίθαλψης. Κατά συνέπεια, την ευθύνη για τις εθνικές στρατηγικές διαγνωστικών εξετάσεων φέρουν τα κράτη μέλη. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) έχει εκδώσει διάφορα έγγραφα καθοδήγησης για να στηρίξει τα κράτη μέλη στον καθορισμό των στρατηγικών τους για τις διαγνωστικές εξετάσεις, κυρίως στο πλαίσιο της εμφάνισης της ανησυχητικής παραλλαγής Όμικρον.
Το Συμβούλιο συζητά επί του παρόντος πρόταση της Επιτροπής για νέα σύσταση του Συμβουλίου με σκοπό τη διευκόλυνση της ασφαλούς ελεύθερης κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Στις 30 Ιουνίου 2020, με βάση πρόταση της Επιτροπής το Συμβούλιο εξέδωσε σύσταση σχετικά με τα μη αναγκαία ταξίδια από χώρες εκτός της ΕΕ. Το Συμβούλιο έχει ήδη τροποποιήσει την εν λόγω σύσταση δύο φορές και επί του παρόντος συζητά μια τρίτη τροποποίηση ώστε να απλουστευθεί το πλαίσιο και να ληφθούν υπόψη οι πρόσφατες εξελίξεις, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr