Σε ανοιχτή επιστολή, 102 ζάμπλουτοι σημειώνουν ότι το ισχύον φορολογικό σύστημα είναι άδικο και οδηγεί σε ρήξη της εμπιστοσύνης.
«Οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να πούμε ότι, ενώ ο κόσμος υποφέρει τόσο πολύ τα τελευταία δύο χρόνια, εμείς έχουμε δει πραγματικά τον πλούτο μας να αυξάνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο λίγοι, αν έστω και ένας, από εμάς μπορεί να πει ειλικρινά ότι πληρώνουμε το δίκαιο μερίδιο που θα μας αναλογούσε στους φόρους», επισημαίνει η ομάδα, η οποία υποστηρίζεται από τρεις ξεχωριστούς οργανισμούς: τους Patriotic Millionaires με έδρα τις ΗΠΑ, τους Tax Me με έδρα τη Γερμανία και τους Millionaires for Humanity με έδρα τη Δανία.
Γνωστά ονόματα στη λίστα
Μεταξύ των μελών της ομάδας είναι η κληρονόμος της Disney, Άμπιγκεϊλ Ντίσνεϊ, η οποία είναι επί μακρόν υπέρμαχος των υψηλότερων φόρων για τους πολύ πλούσιους, ο αδελφός της Τιμ Ντίσνεϊ· και ο πρώτος επενδυτής της Amazon Νικ Χανάουερ.
Η επιστολή υπογράφεται από άτομα από εννέα χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά και της Γερμανίας.
Στην επιστολή, η ομάδα υποστηρίζει ότι το διεθνές φορολογικό σύστημα έχει δημιουργήσει έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των απλών ανθρώπων και των ελίτ, που είναι οι «αρχιτέκτονες αυτού του συστήματος».
«Ο κόσμος - κάθε χώρα σε αυτόν - πρέπει να απαιτήσει από τους πλούσιους να πληρώσουν το δίκαιο μερίδιο που τους αναλογεί. Φορολογήστε εμάς τους πλούσιους, και φορολογήστε μας τώρα», σημειώνουν.
Η επιστολή, πάντως, δεν κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να αυξηθεί η φορολογία.
Στη σκιά του... υποκριτικού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ
Η χρονική στιγμή της επιστολής συμπίπτει με το διαδικτυακό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) αυτής της εβδομάδας, όπου παγκόσμιοι ηγέτες και ισχυροί επιχειρηματίες συναντώνται για να συζητήσουν βασικές παγκόσμιες προκλήσεις και λύσεις. Συνήθως πραγματοποιείται στο ελβετικό ορεινό θέρετρο του Νταβός κάθε χρόνο.
Η ομάδα των εκατομμυριούχων επισημαίνει ότι το φόρουμ έχει παράγει «λίγη ρεαλιστική αξία».
«Μέχρι οι συμμετέχοντες να αναγνωρίσουν την απλή, αποτελεσματική λύση κοιτάζοντάς τους εαυτούς τους κατάματα - φορολογώντας τους πλούσιους - οι καθημερινοί άνθρωποι θα συνεχίσουν να βλέπουν τη φερόμενη αφοσίωσή τους στην επίλυση των παγκόσμιων προβλημάτων σαν ένα είδος παράστασης», προσθέτουν.
Εκπρόσωπος του Φόρουμ σχολίασε σχετικά στο Reuters ότι η πληρωμή δίκαιου μεριδίου φόρων είναι μία από τις βασικές αρχές του φόρουμ.
Πολλές οι «φωνές» για πάταξη των ανισοτήτων
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι πολύ πλούσιοι του κόσμου ζητούν φόρο περιουσίας. Σε ανοιχτή επιστολή τον Ιούνιο, οι Millionaires for Humanity ζήτησαν «μόνιμη αύξηση φόρων στους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, ανθρώπους σαν εμάς». Άλλες άτυπες ομάδες ζάμπλουτων παροτρύνουν επίσης τις κυβερνήσεις να τους φορολογήσουν περισσότερο.
Εκτός, όμως, από ορισμένες χώρες στην Ευρώπη και τη Νότια Αμερική, οι περισσότερες χώρες δεν έχουν φόρο περιουσίας. Σε blog της πέρυσι, η Παγκόσμια Τράπεζα προέτρεψε τις χώρες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να θεσπίσουν φόρο περιουσίας για να περιορίσουν την ανισότητα. Η Αργεντινή και η Κολομβία είναι οι μόνες δύο χώρες που έχουν δημιουργήσει νέους φόρους περιουσίας από την έναρξη της πανδημίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr