Οι περιορισμοί, που τέθηκαν σε ισχύ την Τρίτη, ισχύουν για ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο ή άλλα προβλήματα υγείας και επηρεάζουν κυρίως το έγχρωμο μελάνι.
Η ΕΕ λέει ότι οι κανόνες θα μειώσουν τον αριθμό των ανεπιθύμητων ενεργειών.
Αλλά οι καλλιτέχνες παραπονιούνται ότι τα μελάνια αντικατάστασης δεν είναι εύκολα διαθέσιμα και μπορεί να μην έχουν τη ζωντάνια που θέλουν οι πελάτες.
Μετά από δύο χρόνια δυσκολίας που προκλήθηκε από την πανδημία, πολλές επιχειρήσεις υποστηρίζουν ότι δεν είχαν αρκετό χρόνο για να προσαρμοστούν.
"Ο κορονοϊός, με τους μήνες του lockdown, μας ταρακούνησε άσχημα. Στη συνέχεια έρχεται και αυτό από πάνω", δήλωσε ο καλλιτέχνης τατουάζ στο Αμβούργο Sebastian Makowski.
Μάλιστα όπως είπε στο γερμανικό πρακτορείο Τύπου, οι αλλαγές ισοδυναμούν με μερική απαγόρευση των λειτουργιών της επιχείρησής του.
Η ΕΕ εκτιμά ότι έως και 12% των Ευρωπαίων έχουν τατουάζ και θα μπορούσε να είναι διπλάσιο από αυτό μεταξύ των νεαρών ενηλίκων. Μόνο στη Γερμανία υπολογίζεται ότι ένας στους πέντε ανθρώπους έχει τατουάζ, ενώ στο Βέλγιο η κυβέρνηση πιστεύει ότι 500.000 νέα τατουάζ πραγματοποιούνται κάθε χρόνο.
«Γενετικές μεταλλάξεις και καρκίνος»
Οι ενημερωμένοι κανονισμοί της ΕΕ για τα χημικά, γνωστοί ως Reach, συμφωνήθηκαν από όλα τα κράτη μέλη το 2020. Η απαγόρευση καλύπτει 4.000 χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της ισοπροπανόλης αλκοόλης, ενός κοινού συστατικού στα μελάνια για τατουάζ, με τους αξιωματούχους να λένε ότι υπάρχουν ήδη διαθέσιμα υποκατάστατα.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων, ο οποίος βοήθησε στη σύνταξη της νέας νομοθεσίας, λέει ότι τα μελάνια μπορεί να είναι επικίνδυνα, προκαλώντας "δερματικές αλλεργίες και άλλες πιο σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όπως γενετικές μεταλλάξεις και καρκίνο".
Επιμένει ότι οι νέοι κανόνες δεν έχουν σκοπό να απαγορεύσουν τα τατουάζ και το μόνιμο μακιγιάζ, αλλά απλώς να τα καταστήσουν πιο ασφαλή.
Ο Βέλγος καλλιτέχνης Filippo Di Caprio είπε ότι ήθελε αποδείξεις ότι τα μελάνια ήταν επικίνδυνα: «Δεν βλέπω κανέναν να έχει σοβαρές αλλεργίες μετά από ένα τατουάζ», είπε στο βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο RTBF.
Ο Γερμανός ερευνητής δερματολογίας Wolfgang Bäumler είπε στο περιοδικό Die Zeit ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του είχαν ρωτήσει 3.400 άτομα σε μια μελέτη του 2010 και διαπίστωσαν ότι τα δύο τρίτα παραπονέθηκαν για αντιδράσεις αμέσως μετά το τατουάζ, με το 6% να αναφέρει προβλήματα για αρκετές εβδομάδες.
Η βιομηχανία τατουάζ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν σταθερά στοιχεία που να συνδέουν άμεσα τα τατουάζ με τον καρκίνο και φοβάται ότι οι κανονισμοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περισσότερα τατουάζ στη μαύρη αγορά.
Περαιτέρω περιορισμοί θα εισαχθούν σε ένα χρόνο. Η ΕΕ έδωσε περίοδο χάριτος σε δύο κοινά χρώματα, το μπλε και το πράσινο, ώστε να δοθεί χρόνος για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr