Η παραμονή Πρωτοχρονιάς ήταν «μαύρη» μέρα για την Ελλάδα, καθώς για πρώτη φορά καταγράφηκαν πάνω από 40.000 κρούσματα σε μία ημέρα και συγκεκριμένα 40.560, ενώ 76 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους.
Η μεγάλη διασπορά ανάγκασε την κυβέρνηση να επισπεύσει την εφαρμογή των μέτρων για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορονοϊού που ήταν να ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου και έτσι το φετινό ρεβεγιόν γίνεται υπό ιδιαίτερες συνθήκες.
Τα καταστήματα θα λειτουργήσουν κατ' εξαίρεση μέχρι τις 2 τα ξημερώματα και χωρίς μουσική, με μέχρι 6 άτομα στο τραπέζι, ενώ ακόμα και για τα ρεβεγιόν στο σπίτι υπάρχει ισχυρή σύσταση για self test τουλάχιστον πριν την οποιαδήποτε επίσκεψη.
«Μαύρα» ρεκόρ στη Γηραιά Ήπειρο
Η εικόνα είναι δραματική και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η Βρετανία ανακοίνωσε την Παρασκευή νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων με 189.846, με 12.395 ασθενείς να νοσηλεύονται με κορονοϊό. Επίσης καταγράφηκαν 203 νέοι θάνατοι.
Ρεκόρ ημερησίων κρουσμάτων και για τη Γαλλία με 232.200 σήμερα, με τον ερχομό του νέου έτους να εορτάζεται χωρίς τις περισσότερες εκδηλώσεις που ακυρώθηκαν. Είναι η τρίτη συνεχόμενη ημέρα που τα ημερήσια κρούσματα ξεπερνούν τα 200.000.
Στην Ιταλία, καταγράφηκαν 144.243 κρούσματα και 155 νέοι θάνατοι, με τη θετικότητα να ανέρχεται στο 11,8%.
Ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων κατέγραψε και η Πορτογαλία, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το φράγμα των 30.000 και συγκεκριμένα 30.829. Οι θάνατοι ανήλθαν στους 18, με την κυβέρνηση να διατάζει το κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων και των μπαρ και να επιβάλλει υποχρεωτικά τεστ COVID-19 για την είσοδο σε ξενοδοχεία, καζίνο και εστιατόρια και όριο δέκα ατόμων στις συναθροίσεις σε εξωτερικό χώρο.
5.048 νέα κρούσματα και δύο θανάτους ανακοίνωσε η Κύπρος, με τα κρούσματα να είναι τα περισσότερα που έχουν καταγραφεί σε ένα 24ωρο στη χώρα.
Βρετανική ανάλυση: Πώς η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να ασκήσει πίεση στα συστήματα υγείας
Αν και η μετάλλαξη Όμικρον δείχνει, παρά τη μεγάλη μεταδοτικότητά της, να προκαλεί ηπιότερη νόσηση και λιγότερες εισαγωγές σε νοσοκομεία, βρετανική ανάλυση εξηγεί ότι ακόμα κι έτσι μπορεί να ασκήσει πίεση στα συστήματα υγείας.
Όπως ακριβώς συμβαίνει στη Βρετανία, έτσι και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και γενικότερα ανά την υφήλιο, τα κρούσματα παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες.
Κάτι που σημαίνει ότι τα συστήματα υγείας αναμένεται να δεχθούν μεγαλύτερη πίεση τις επόμενες ημέρες, όταν θα χρειαστεί να νοσηλευθούν αρκετοί από τους νοσήσαντες με κορονοϊό.
Τα στοιχεία, που δημοσιεύτηκαν από την Αρχή Υγειονομικής Ασφαλείας της Βρετανίας (UK Health Security Agency), κατέδειξαν ότι τα εμβόλια μπορούν να λειτουργήσουν καλά έναντι της Όμικρον, με μια τρίτη δόση να συνδέεται με 81% μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας, σε σύγκριση με παρόμοιους ανεμβολίαστους ασθενείς.
«Η τελευταία σειρά αναλύσεων συμβαδίζει με τις ενθαρρυντικές ενδείξεις που έχουμε ήδη δει», δήλωσε η Σούζαν Χόπκινς, επικεφαλής ιατρική σύμβουλος στο UKHSA.
«Εντούτοις», σημειώνει, «είναι ακόμη πολύ νωρίς για να καταλήξουμε σε οποιοδήποτε τελικό συμπέρασμα σχετικά με τη νοσοκομειακή βαρύτητα, και η αυξημένη μεταδοτικότητα της Όμικρον και τα αυξανόμενα κρούσματα στον πληθυσμό των άνω των 60 ετών στην Αγγλία σημαίνουν ότι παραμένει πολύ πιθανό να υπάρξει σημαντική πίεση στο NHS (σ.σ.: το βρετανικό σύστημα υγείας) τις επόμενες εβδομάδες».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr