Στον νέο προϋπολογισμό είχε συμπεριληφθεί ως τροπολογία η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, η επονομαζόμενη «Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας 2021», που είχε κατατεθεί τον Ιούνιο από τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ. Με την υπογραφή του νομοσχεδίου από τον πρόεδρο Μπάιντεν γίνεται αυτόματα νόμος του κράτους.
Ο προϋπολογισμός, ύψους 770 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπήρξε αντικείμενο έντονων διαπραγματεύσεων μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων και στα δύο σώματα του Κογκρέσου.
Πέραν από την ελληνικού ενδιαφέροντος τροπολογία, ο προϋπολογισμός προβλέπει αυξήσεις 2,7% για τους στρατιωτικούς, αγορές αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων, ενώ χαράσσει και τη στρατηγική για την αντιμετώπιση των γεωπολιτικών απειλών.
Μεταξύ άλλων προβλέπει τη χορήγηση 300 εκατομμυρίων δολαρίων στην Πρωτοβουλία Συνδρομής για την Ασφάλεια της Ουκρανίας, η οποία παρέχει στήριξη στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, 4 δισεκ. δολάρια για την Πρωτοβουλία Ευρωπαϊκής Άμυνας (EDI) και 150 εκατ. δολάρια για τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας της Βαλτικής.
Για την αντιμετώπιση της Κίνας, ο νέος νόμος προβλέπει τη χορήγηση 7,1 δισεκ. δολαρίων στην Αποτρεπτική Πρωτοβουλία του Ειρηνικού (PDI) καθώς και μια δήλωση του Κογκρέσου ότι στηρίζει την άμυνα της Ταϊβάν.
Επίσης, απαγορεύει στο υπουργείο Άμυνας να αποκτά προϊόντα που έχουν παραχθεί με καταναγκαστική εργασία στην περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας, όπου η πλειοψηφεί η μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr