Το βασικό μήνυμα ήταν η ενότητα των επτά ισχυρότερων δημοκρατιών του κόσμου απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή που θέλει να βλάψει τις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η ομιλία της οικοδέσποινας της Συνόδου, Λιζ Τρας, η οποία μάλιστα κάλεσε τους ομολόγους της «να ενώσουν τις δυνάμεις τους ακόμα πιο αποφασιστικά».
Σε βασικό θέμα αναδείχθηκε, σύμφωνα με την DW, η κατάσταση στα σύνορα της Ουκρανίας και στο γεγονός ότι η Ρωσία συνεχώς αυξάνει την παρουσία στρατευμάτων στη περιοχή, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για έως και 100.000 στρατιώτες.
Κορυφαίος Αμερικανός αξιωματούχος που έλαβε μέρος στις συζητήσεις ξεκαθάρισε ότι «αν η Ρωσία δεν επιλέξει τη διπλωματική οδό για την επίλυση της κρίσης, οι G7 ήδη έχουν προετοιμάσει από κοινού σχέδιο δράσης, με κυρώσεις που μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα». Λίγες ημέρες πριν τις δηλώσεις των G7 ο αρχηγός των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, ναύαρχος Σερ Τζον Ράντακιν, είχε προειδοποιήσει ότι μία ρωσική εισβολή θα είναι σε τόσο μεγάλη κλίμακα, «που δεν θα έχει δει η Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο». Τη Δευτέρα η Ουάσιγκτον θα στείλει σε Ουκρανία και Ρωσία για διαβουλεύσεις την κορυφαία διπλωμάτη για ευρωπαϊκά ζητήματα Κάρεν Ντόνφριντ.
«Τελευταία ευκαιρία και για την Τεχεράνη»
Και στο ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν όμως, οι υπουργοί Εξωτερικών των G7, σε πλήρη συνεννόηση, προανήγγειλαν «ότι θα είναι η τελευταία ευκαιρία της Τεχεράνης» να συμμετάσχει ξανά στη συμφωνία μείωσης παραγωγής των πυρηνικών, που εγκατέλειψε το 2018. Αυτό μάλιστα θα διατυπωθεί και στην επίσημη κοινή δήλωση μετά το τέλος της συνόδου. Tο 2015 είχε υπογραφεί η συμφωνία JCPOA, σύμφωνα με την οποία το Ιράν θα περιόριζε σταδιακά το πυρηνικό του πρόγραμμα και σε αντάλλαγμα η Δύση θα ελάφρυνε τις κυρώσεις που είχε επιβάλλει στην Τεχεράνη.
Όμως ο Ντόναλντ Τραμπ, το 2018, αποχώρησε από την εν λόγω συμφωνία με αποτέλεσμα να αποχωρήσει και το Ιράν. Στην ατζέντα βρίσκονται και θέματα ασφάλειας στη περιοχή του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού, με στόχο να περιοριστεί ο παρεμβατικός ρόλος της Κίνας. Μάλιστα, για πρώτη φορά στην ιστορία των G7 θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι του Συνδέσμου Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).
Η σύνοδος των επτά υπουργών Εξωτερικών, αν και είναι η δεύτερη μέσα σε μόλις οκτώ μήνες, είναι μια παρθενική εμφάνιση τόσο για τη βρετανίδα Λιζ Τρας, που αντικατέστησε τον Ντόμινικ Ράαμπ, όσο και για τη Γερμανίδα Ανναλένα Μπέρμπογκ, που μόλις ανέλαβε μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο. Με τη Σύνοδο αυτή η προεδρία της Βρετανία στην ομάδα G7 κλείνει και τη σκυτάλη παίρνει για το 2022 η Γερμανία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr