Ο Μπάιντεν είχε επίσης επικοινωνία με συμμάχους του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη, καθώς οι ηγέτες των χωρών εξέφρασαν ανησυχία για πιθανές παραχωρήσεις στη Ρωσία. Πρόκειται για την ομάδα των «Εννέα του Βουκουρεστίου» περιλαμβάνει τη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, την Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Σλοβακία.
Ο Μπάιντεν είχε πυροδοτήσει ανησυχίες την προηγούμενη μέρα, δηλώνοντας ότι σχεδίαζε να έχει συνομιλίες με τη Ρωσία και τουλάχιστον τέσσερις ανώνυμους συμμάχους του ΝΑΤΟ για τη θέση της Μόσχας στη συμμαχία.
Στην επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, ο αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε την υποστήριξη στην Ουκρανία στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία και δεσμεύτηκε να μην πραγματοποιήσει συνομιλίες για το μέλλον της χώρας χωρίς τους εκπροσώπους της στο τραπέζι. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι και οι εταίροι τους δεσμεύονται στην αρχή ΄΄καμία απόφαση ή συζήτηση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.
Η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών,η οποία διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, ήταν θερμή, με τον Μπάιντεν να επαναλαμβάνει τις προειδοποιήσεις ότι η ρωσική επιθετικότητα θα αντιμετωπιστεί με πρωτοφανείς οικονομικές κυρώσεις, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αμερικανό αξιωματούχο.
Ο Ζελένσκι είπε στον Μπάιντεν ότι θα ήθελε να μιλήσει απευθείας με τον ρώσο ηγέτη.
«Η ουκρανική πλευρά είναι έτοιμη για αυτές τις συνομιλίες, έχει τη θέση της και ελπίζουμε ότι συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης των εταίρων μας, αυτή η συνομιλία θα γίνει», δήλωσε ο, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι, Αντρι Σιμπιχα (Andriy Sybiha).
«Η Ουκρανία δεν είναι η πλευρά που ευθύνεται για την κλιμάκωση», είπε μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή. «Υποστηρίζουμε μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης, υποστηρίζουμε τα διπλωματικά εργαλεία. Χρειάζεται διπλωμάτες και ειδικούς να κάνουν τη δουλειά τους», πρόσθεσε.
Η ουκρανική κυβέρνηση είπε ότι οι Ζελένσκι και Μπάιντεν συζήτησαν επίσης τρόπους παροχής ασφάλειας, οικονομικής και πολιτικής υποστήριξης στην Ουκρανία για την «καταπολέμηση» της ρωσικής επιθετικότητας.
Από την πλευρά του ο Μπάιντεν, εκ μέρους των ΗΠΑ και των ευρωπαίων συμμάχων, εξέφρασε «βαθιές ανησυχίες» για τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας προς την Ουκρανία, δήλωσε ο Λευκός Οίκος, ξεκαθαρίζοντας ότι θα απαντήσει με «ισχυρά οικονομικά και άλλα μέτρα» σε περίπτωση περαιτέρω στρατιωτικής δράσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr