Στην απάντηση της, μάλιστα, αποκλείει εντελώς το ενδεχόμενο παρέμβασης της Κομισιόν στο εν λόγω ζήτημα και «κόβει» κάθε ελπίδα επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι:
-Η οδηγία 2014/60/ΕΕ σχετικά με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους μέλους, ισχύει μόνο για πολιτιστικά αγαθά που απομακρύνθηκαν παράνομα από την 1η Ιανουαρίου 1993 και μετά.
Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση του έλληνα ευρωβουλευτή και ολόκληρη, η λιγόλογη, απάντηση της Επιτρόπου....
Ιωάννης Λαγός 9 Σεπτεμβρίου 2021
Πολλές φορές, στο παρελθόν, έχει επισημανθεί η κακή κατάσταση των χώρων στο Βρετανικό Μουσείο, όπου εκτίθενται μερικά από τα γλυπτά των αετωμάτων, των μετοπών, αλλά και της ζωφόρου του Παρθενώνα, τα οποία αφαιρέθηκαν, κλάπηκαν και μεταφέρθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία από τον Thomas Bruce, 7ο Κόμη του Έλγιν, από το 1799 μέχρι το 1803. Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες δεν έχει προηγούμενο, καθώς τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο είναι εκτεθειμένα σε άθλιες και προσβλητικές συνθήκες μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν το Λονδίνο στα τέλη Ιουλίου, οι οποίες είχαν ως συνέπεια την εισροή υδάτων στις ελληνικές γκαλερί. Σημειώνεται ότι η έκθεση των γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο επρόκειτο να ανοίξει για το κοινό στο τέλος Ιουλίου μετά από επτάμηνο κλείσιμο λόγω του lockdown και εργασιών συντήρησης, κάτι το οποίο δεν συνέβη τελικά λόγω των βροχοπτώσεων της 25ης Ιουλίου.
Ερωτάται η Επιτροπή:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να στηρίξει το διαρκές και αδιαπραγμάτευτο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των γλυπτών στη γενέθλια γη τους, βάσει της αρχής της διατήρησης της ακεραιότητας των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς;
Απάντηση της κ. Gabriel
εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
(16.11.2021)
Η Επιτροπή θεωρεί ότι η διαφύλαξη όλων των μορφών πολιτιστικής κληρονομιάς είναι υψίστης σημασίας. Ωστόσο, η προστασία και η προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, αποτελεί πρωτίστως αρμοδιότητα των κρατών μελών της ΕΕ. Η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα αποτελεί διμερές ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η οδηγία 2014/60/ΕΕ σχετικά με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους μέλους, ισχύει μόνο για πολιτιστικά αγαθά που απομακρύνθηκαν παράνομα από την 1η Ιανουαρίου 1993 και μετά.
Νικος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr