Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα της ARD παρατηρεί, όπως αναμεταδίδει η DW: «Συχνά το αφήγημα κεντρικών τραπεζιτών είναι ότι οι πληθωριστικές εξάρσεις αυτή την εποχή είναι παροδικές. Η εκτίμηση δεν ισχύει στην περίπτωση της Τουρκίας, η οποία εδώ και μια δεκαετία παλεύει με υψηλά ποσοστά πληθωρισμού των οποίων η τάση παραμένει ανοδική.
Ο κύριος λόγος για την εκτόξευση του πληθωρισμού είναι σύμφωνα με οικονομολόγους, όπως ο Τάτα Γκόουζ, ειδικός σε ζητήματα συναλλάγματος στην Commerzbank, η ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας. Οι οικονομολόγοι είναι πεπεισμένοι ότι για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος απαιτείται αποφασιστική παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας. Υψηλότερα επιτόκια θα κατευθύνουν διεθνή κεφάλαια στην Τουρκία δρομολογώντας την ανατίμηση του εθνικού νομίσματος και την συγκράτηση του πληθωρισμού. Αποφασιστικές κινήσεις της κεντρικής τράπεζας δεν διαφαίνονται ωστόσο στον ορίζοντα.
Παρεμβαίνοντας απροκάλυπτα στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας ο πρόεδρος Ερντογάν δείχνει σαν μην λαμβάνει υπόψη ότι με τον τρόπο αυτό πλήττεται η εμπιστοσύνη των αγορών στην κεντρική τράπεζα και ενισχύεται η κατάρρευση της λίρας. Σύμφωνα με ειδικούς οι πειραματισμοί του τούρκου προέδρου με την νομισματική πολιτική θα έχουν κακό τέλος. Ήδη το 2018 ο νομπελίστας αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν είχε προειδοποιήσει για "σπιράλ θανάτου" στην τουρκική οικονομία με αφορμή είτε κρίσιμα γεγονότα εντός Τουρκίας, είτε επαναλαμβανόμενες επιθέσεις κατά της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr