Στο μήνυμά του προς τη COP26, που αναγνώστηκε στη διάσκεψη στη Γλασκώβη από τον υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού, καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τόνισε ότι οι πλούσιες χώρες έχουν ένα ανεξόφλητο «οικολογικό χρέος» προς τις φτωχότερες χώρες, λόγω της δυσανάλογης χρήσης φυσικών πόρων των αναπτυσσόμενων χωρών από τις προηγμένες.
«Οι πληγές που προκλήθηκαν στην ανθρώπινη οικογένειά μας από την πανδημία της Covid-19 και το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής είναι συγκρίσιμες με εκείνες που προκαλεί μια παγκόσμια σύρραξη», είπε χαρακτηριστικά ο Ποντίφικας.
Ζήτησε την εφαρμογή συλλογικής και διορατικής δράσης, «όπως στον απόηχο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», όταν τα έθνη επέδειξαν αλληλεγγύη και συνεργασία για το καλό όλων, ιδιαίτερα των πιο αδύνατων.
Οι χώρες με περισσότερα μέσα θα πρέπει να πρωτοστατήσουν στην «απανθρακοποίηση στο οικονομικό σύστημα και στις ζωές των ανθρώπων» και να παρέχουν περισσότερη στήριξη στις χώρες που είναι πιο ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Οι πλούσιες χώρες έχουν ένα «οικολογικό χρέος», για να αποζημιώσουν τη «δυσανάλογη χρήση των φυσικών πόρων των δικών τους και άλλων χωρών», σημείωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε, επειγόντως, θαρραλέα και υπεύθυνα», τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος.
«Οι νέοι που, τα τελευταία χρόνια, μας προτρέπουν έντονα να δράσουμε, θα κληρονομήσουν μόνο τον πλανήτη που επιλέγουμε να τους αφήσουμε, με βάση τις συγκεκριμένες επιλογές που κάνουμε σήμερα. Τώρα είναι η στιγμή για αποφάσεις, που μπορούν να τους δώσουν λόγους ελπίδας και εμπιστοσύνη στο μέλλον», προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr